Абонамент за бюлетин
Геноцид и съдба на арменския народ
-10%

Геноцид и съдба на арменския народ

ISBN: 9789542816096
Издател: Сиела
Издадена: 2014
Брой страници: 196
Корица: Твърда
Език: Български
Корична цена: 14.00 лв.
Цена: 12.60 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История, Обща световна история
Настоящият труд е създаден с три основни цели. Първата е да представи един досега неиздаван на документ, съхранен във Виенския имперски и кралски архив, от 1896 година, посветен на геноцида на арменците в Османската империя. Втората цел, в духа на проучванията на изследователя Дадрян, е авторката да откриe връзки между арменския и източния въпрос, като се присъединява към онези исто­рици, които считат, че по-скоро става дума за един и същ, а не за два отделни, макар и свързани въпроса. Третата цел е да представи чрез съвременната западна арменология, главно амери­канска, английска и френска, съдбата на един от най-древните народи в света и настоящото състояние на проблема за арменския геноцид в условията на разширение на Европейския съюз на изток и спорната кандидатура за членство на Турция.

Документът, който авторката представя, пред­ставлява политико-икономическо проучване на османския вилает Мамюрет-юл-Азиз, изготвено от австро-унгарския консул Загулич през декември 18962. Виена поръчва на своя консул да изготви този доклад, защото се нуждае от достоверна информация за кланетата на арменци в Османската империя, и по-специално във вилает Мамюрет-юл-Азиз, по време на които загубват живота си повече от двеста хиля­ди арменци. Така богатата и внимателно структурирана информация, представена в документа, описва обстановката на кланетата, които фокусират основния интерес. На това се дължи и важността на това свидетелство за извършващото се: Виена е в съюз с Германия, следо­вателно и с Османската империя, и счита запазването на териториал­ната й цялост за жизненоважно за собственото си съществуване и за осъществяването на политическия си курс на експанзия към Среди­земно море. Затова има интерес да прикрие случилото се и да избегне възможни негативни последици за извършителите на престъпленията.

Миналото на арменците, а още повече трагичната им участ в края на ХIХ и началото на ХХ в. не са теми, които са предизвиквали или предизвикват интереса на българския изследовател, независимо че в продължение на няколко столетия и българи, и арменци имат обща съдба, че надеждите им за отхвърляне на осман­ското господство са свързани с водените през целия ХIХ в. руско-турски войни, че почти по едно и също време възникват и се интернаци­онализират както Българският, така и Арменският въпрос. Общи моменти и вече съвместни действия има и след това, но различията вече доминират. Основното от тях е, че докато след 1878 г. българите по­лучават независимост, то арменците в продължение на десетилетия са тикани към тяхната Голгота, в каквато се превръща 1915 година.

Книги, подобни на "Геноцид и съдба на арменския народ"

Външната политика на Дюла Андраши и възникването на Македонския въпрос
-10%

Външната политика на Дюла Андраши и възникването на Македонския въпрос

Теодора Толева

12.60 лв.
Влиянието на Австро - Унгария за създаването на албанската нация 1896–1908
-10%

Влиянието на Австро - Унгария за създаването на албанската нация 1896–1908

Теодора Толева

22.50 лв.
Влиянието на Австро-Унгария за създаването на албанската нация 1896-1908
-10%

Влиянието на Австро-Унгария за създаването на албанската нация 1896-1908

Теодора Толева

22.50 лв.
История на Америка. Завладяващи разкази от древни времена до ХХ век
-10%

История на Америка. Завладяващи разкази от древни времена до ХХ век

Кевин Скот

18.89 лв.
Руската империя едно създание на франките

Руската империя едно създание на франките

Карл Фритцлер

14.00 лв.

Допълнителни материали Други книги от Теодора Толева

Коментари за "Геноцид и съдба на арменския народ"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах