Абонамент за бюлетин
В страната на палмите

В страната на палмите

ISBN: 9786197496963
Издадена: 2022
Брой страници: 248
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 16.00 лв.
Цена: 16.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза
През 1907 г. писателят Страшимир Кринчев неочаквано се озовава в една екзотична и слабо позната за тогавашния българин страна – Египет. „В страната на палмите“ представлява подробно описание на това пътешествие.

В книгата авторът споделя мислите си за посетените места и народи, а заедно с това възкресява историята на древни царства. Плаване с лодка по р. Нил, пътуване от Александрия до Кайро (по-голямата част от маршрута – пеш), скитане нощем из голямата пустиня – това са само част от описаните приключения.

СТРАШИМИР КРИНЧЕВ

В СТРАНАТА НА ПАЛМИТЕ

„Когато бях в България, мислех, че животът на чужбина все ще бъде по-хубав, по-пълен и цветущ. Оказа се, че жестоко съм се мамил. Обетована земя никъде не съществува... Човек само се лъже по миражи и видения... В далечния африкански край аз обикнах своето отечество с нова, нежна и дълбока обич.“

Това заключение прави Страшимир Кринчев, авторът на пътеписа „В страната на палмите“, когато след няколкомесечно скитане из Египет най-накрая успява да се качи на параход за България. Глътката успокоение, която поема, съвсем не е случайна – в африканската страна българският писател живее в мизерно положение, трудно разговаря с местните, разчита на милостта на чужди хора и институции и нееднократно поставя живота си в опасност. Веднъж отправил се за родината обаче, той започва да изпитва ново разочарование от действителността, събудилият се копнеж към България отслабва и авторът завършва творбата си по следния начин: „Хубаво е там, дето ни няма“. Ако искаме да си обясним вътрешните терзания на писателя, трябва да разберем защо и как този човек се озовава в една екзотична за българите страна, чиято култура към онзи момент е твърде слабо позната за тях. Затова трябва да започнем от самото начало.

Страшимир Димитров Кринчев е роден на 15 август 1884 г. в Ямбол. Баща му е опълченец в Руско-турската война (1877 – 1878), участва в Шипченските боеве, а след това е доброволец и в Сръбско-българската война (1885 г.). Работи като бирник в Кюстендил, Трън и Босилеград. Получава скромна войнишка пенсия от 30 лв., недостатъчна за покриване нуждите на семейството, и затова отваря кафене, в което хазартът се практикува свободно. Строго възпитание в семейството налага майката Мита, произхождаща от изтъкнатия ямболски род на Папазови. Впечатляващо за нея е, че макар неграмотна, тя знае съдържанието на всички книги в домашната им библиотека. Страшимир има двама по-малки братя – Йордан и Борис. Подобно на повечето деца, той започва да учи в родния си град, но не успява да завърши гимназия, след като през 1898 г. бива изключен, когато, запленен от социалистическата идея, взема участие в организирането на ученически бунт. Изключването става причина да
напусне Ямбол и да търси прехраната си другаде. Това се случва през 1900 г., а за път със себе си взима само вързоп с дрехи и около 2 лева от касичката на своя брат Йордан.

Озовава се в Бургас и постъпва в обущарска работилница, където живее при тежки условия – спи на работното си място в широко и студено помещение, а освен това почти остава без свободно време. Случва се така, че в крайморския град попада в света на книжовната и издателска дейност и става коректор и експедитор във в. „Нова епоха“. Незавидното му положение го кара скоро да напусне Бургас и по-късно да се установи във Варна, където е нает в книжарницата на марксиста и публицист Георги Бакалов. По време на варненския си престой Кринчев взема активно участие в местното социалистическо движение и става член на БРСДП (т.с.). В морската столица го застигат и новините за смъртта на баща му и на брат му Борис.

През 1903 г. се завръща в Ямбол и е нает за библиотекар в градското читалище, но още в началото на следващата година напуска. След 1904 г. се оттегля от активната социалистическа дейност. Отново поема към Бургас, където се труди в новооткритата медна мина край града – първо като рудокопач, след това като надзирател. Прехвърля се в Пловдив и там работи в една хлебопекарна. Към края на годината опитва късмета си в столицата, но положението му става още по-тежко, защото в повечето случаи не може да намери работа и в резултат на това често гладува.

В края на 1905 г. отново се завръща в Ямбол, а в следващите месеци изкарва военната си служба. Обратно в София продължава нещастното си съществуване. Припечелва известна сума, след като негов разказ е одобрен за публикуване в столично списание. През февруари 1907 г. се отправя за Варна с идеята да замине от там за чужбина. Първоначалната му идея е да тръгне към Венеция или Марсилия, но липсата на пари не му позволява такова удоволствие, затова от Пирея хваща параход за Александрия. В „страната на палмите“ неговият несретен живот продължава, но същевременно е изпълнен с невероятни приключения – преминава с лодка по р. Нил, пътува от Александрия до Кайро, изминавайки по-голямата част от пътя до там пеша, скита нощем из голямата пустиня, покатерва се на върха на Хеопсовата пирамида и вижда мумиите на великите египетски владетели.

Книги, подобни на "В страната на палмите"

Кварталът на писателите

Кварталът на писателите

Виктор Топалов

23.00 лв.
Възкресения

Възкресения

Колектив

20.00 лв.
Многото стаи на сърцето

Многото стаи на сърцето

Кристина Павлова

18.00 лв.
По следите на дявола

По следите на дявола

А. Д.

20.00 лв.
Всички същества на рамото ми - поезия

Всички същества на рамото ми - поезия

Станимир Семерджиев

15.00 лв.

Други книги от Страшимир Кринчев

Коментари за "В страната на палмите"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах