Абонамент за бюлетин
Възход и падение на Великите сили
-10%

Възход и падение на Великите сили

ISBN: 9789542833468
Издател: Сиела
Издадена: 2021
Брой страници: 840
Корица: Твърда
Език: Български
Корична цена: 39.90 лв.
Цена: 35.91 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История, Обща световна история
Колкото и грубо да звучи, трябва да признаем, че за постигането на военна мощ е потребно богатство, а тя, от друга страна, е нужна за придобиване на богатството и за запазване­то му. Пренасочването на голяма част от ресурсите на една държава от създаването на блага към развитието на военната промишленост води до отслабване на финансовата сила на нацията в дългосрочен план. В същото време, ако една държава постигне стратегическо свръхразширение, като завладее обширни територии, водейки изтощителни вой­ни, тя поема риска очакваните облаги да се окажат по-незначителни от цената, заплатена за придобиването им. Този въпрос е особено важен, когато икономиката на страната е в относителен упадък. Историята на възхода и по-късно падението на водещите държави в системата на Великите сили след напредъка на Западна Европа през XVI в. – държави като Испания, Холандия, Франция, Британската империя, а в наши дни и Съединените щати, показва, че те координират в дългосрочен план възможностите на икономиката си, от една страна, и во­енното производство – от друга.

Почти всичко, нужно на една страна за издигането ѝ до най-високите върхове на благополучието от бездната на варварството, е мир, ниски данъци и справедливо упражняване на правосъдието.

Ерик Джоунс

-----------------
Класическият труд на Пол Кенеди „Възход и падение на Великите сили“ остава все така еталон в амбициозната задача да се опише формирането на съвременния свят. Основната цел е да се намери обяснение за причините, до­веждали до възхода и падението на могъщите държави и империи, за връзките между тях в продължение на пет столетия – от създаване­то на „новите монархии“ в Западна Европа до началото на трансат­лантическите глобални системи от държави.

Естествено, в книгата се говори много за войни, най-вече за мащабните и продължителните, които са били водени от съюзи на могъщи сили и са оставили дълбок отпечатък върху световния ред. Но това не е просто книга по военна история. Тук се разглеждат и глобалните промени в икономическото равновесие, настъпили след 1500 г., макар че този труд не е и исто­рия на икономиката. Вниманието на автора е насочено най-вече към взаимната обвързаност на икономиката и военната стратегия, защото всяка водеща държава в международната система се стреми да уве­личи богатствата и влиянието си, за да стане (или да остане) не само богата, но и силна.

Книги, подобни на "Възход и падение на Великите сили"

История на Америка. Завладяващи разкази от древни времена до ХХ век
-10%

История на Америка. Завладяващи разкази от древни времена до ХХ век

Кевин Скот

18.89 лв.
Руската империя едно създание на франките

Руската империя едно създание на франките

Карл Фритцлер

14.00 лв.
История на цивилизацията. Големите технологични изобретения
-10%

История на цивилизацията. Големите технологични изобретения

Албена Симова

31.50 лв.
Светът във война 1939-1945
-10%

Светът във война 1939-1945

Макс Хейстингс

44.10 лв.
Премълчаваната история на САЩ
-10%

Премълчаваната история на САЩ

Оливър Стоун, Питър Кузник

49.50 лв.

Допълнителни материали Други книги от Пол Кенеди

Коментари за "Възход и падение на Великите сили"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах