Абонамент за бюлетин
Великите сопрани на България
-10%

Великите сопрани на България

ISBN: 9786191641963
Издател: Enthusiast
Издадена: 2016
Брой страници: 260
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 13.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Музика, История на музиката, Биографична литература
Доскоро световната музикална критика наричаше България Страната на басите, цитирайки имената на Борис Христов, Николай Гяуров и Никола Гюзелев. Но басите далеч не изчерпват оперната ни слава. Много български певици са прославяли и прославят страната ни. Особена заслуга в това отношение имат нашите сопрани. Христина Морфова и до днес е наричана „Българският славей“. Люба Велич е прославена като „Саломе на Саломеите“. Райна Кабаиванска е или „най-бележитата изпълнителка на Тоска“, или „преродената Елеонора Дузе“. Гена Димитрова и през ХХІ век е недостижима като Турандот от едноименната опера на Пучини. Анна Томова-Синтова е „най-бляскавата интерпретаторка на Рихард Щраус“, Дарина Такова – „най-добрата Семирамида на новото столетие“. Критиците не пестят похвалите си нито за Красимира Стоянова: „Всяка нейна поява на концертния подиум е висш урок по музициране“, нито за Александрина Пендачанска – „преродената Люба Велич в ролята на Саломе“...

За съжаление младите почитатели на музиката знаят много малко за великите български имена, покорили най-големите оперни сцени. С тази книга бих искал те да се почувстват горди от факта, че малка България е допринесла много за развитието на световния оперен театър, че българските сопрани и в миналото, и днес са едни от най-здравите стълбове на такива бляскави сцени като Миланската скала, парижката „Гранд опера“, Ковънт Гардън, Метрополитен опера – Ню Йорк, виенската „Щатсопер“, театър „Колон“ в Буенос Айрес.

Марин Бончев

--------------

Марин Бончев е първият контратенор в България, направил национална и международна кариера. Пял е в България, Англия, Франция, Холандия, Белгия, Италия и други.

Като музикален журналист има над 3000 публикации във всекидневния и периодичния печат. Автор е на над 30 филма за бележити музиканти. Издал е множество книги, сред които „Срещите на Илка Попова“, „Славеят с име любов“, „Асен Найденов“, „Моят нощен живот на Запад“, „Николай Гяуров на 50“, „Български оперни певци на сцената на Ла Скала“. През 2010 г. „Ентусиаст“ публикува изданието „Ангелският глас Райна Кабаиванска“, а през 2012 г. излиза и книгата „Великите тенори на България“.

Книги, подобни на "Великите сопрани на България"

Великите тенори на България
-10%

Великите тенори на България

Марин Бончев

10.80 лв.
Цветя от края на 80-те
-10%

Цветя от края на 80-те

Румен Янев, Емил Братанов

36.00 лв.
Създаването на Pink Floyd The Wall
-5%

Създаването на Pink Floyd The Wall

Джералд Скарф

75.05 лв.
Джеймс Хетфийлд. Вълкът от Metallica

Джеймс Хетфийлд. Вълкът от Metallica

Марк Еглинтън

25.99 лв.
Кратка история на операта, I том

Кратка история на операта, I том

Боянка Арнаудова

26.00 лв.

Допълнителни материали Други книги от Марин Бончев

Коментари за "Великите сопрани на България"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах