Абонамент за бюлетин
Буда. Живот, учение и орден
-10%

Буда. Живот, учение и орден

ISBN: 9789543191482
Издател: Шамбала
Издадена: 2016
Брой страници: 470
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 20.00 лв.
Цена: 18.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Религия и митология, Източни учения
Херман Олденберг (1854-1920) е знаменит немски санскритолог, будолог и историк на религията. Още в младите си години той насочва своето внимание към палийските будистки текстове и става първият учен, който започва тяхното сериозно изследване. Превежда и издава „Дипавамса” (1879), след това съвместно с Т.У.Рис-Дейвидс превеждат на английски език и издават в три тома „Виная-питака” (1881-1885).

Олденберг поставя в основата на своите изследвания изучаването на Ведите, от една страна, и на будизма, от друга. Ведическият период го примамва с трудността на разбирането и тълкуването на източниците. В Будизма го привлича стройността и завършеността на палийския канон на будистките свещени книги, които за Олденберг са представителите на древния будизъм. През четиридесетте години, в които Олденберг изследва будизма, неговата главна гледна точка остава непроменена – будизмът е учението от палийския канон. Олденберг изследва редица ценни палийски текстове. Той не се повлиява от цялата поредица изследвания на негови съвременници на санскритско-тайско-японските будистки паметници, които силно видоизменят възгледите за будизма и неговата история.

Забележителна по яснотата и таланта си книга „Буда. Живот, Учение и Орден”, е знаковото произведение на д-р Олденберг в областта на будизма, написана на 26-годишна възраст (1881). Изследването, основано върху палийски текстове, е едно изключително ценно за ориенталиста изчерпателно запознаване с будизма, което авторът започва от арийската религия, основана на Ведите и брахманската култура, оказали силно и естествено въздействие върху будизма. След детайлното проучване на корените на будизма Олденберг подробно описва живота на Буда и извежда основните принципи на будистката религия. Изследването му е изключително произведение, което както със своите недостатъци, така и със своите достойнства влияе ползотворно върху развитието на изучаването на будизма.

Книги, подобни на "Буда. Живот, учение и орден"

Будистки притчи
-5%

Будистки притчи

Огняна Иванова

20.90 лв.
Сърцето на будисткото учение - твърда корица
-5%

Сърцето на будисткото учение - твърда корица

Тик Нят Хан

22.71 лв.
Сърцето на будисткото учение
-5%

Сърцето на будисткото учение

Тик Нят Хан

18.91 лв.
Малка книга за суфизма

Малка книга за суфизма

Хаснейн Варис

14.95 лв.
Медитации
-10%

Медитации

Джиду Кришнамурти

10.80 лв.

Други книги от Херман Олденберг

Коментари за "Буда. Живот, учение и орден"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах