Абонамент за бюлетин
Боксьорът от Нова махала
-10%

Боксьорът от Нова махала

ISBN: 9786191613298
Издател: Персей
Издадена: 2024
Брой страници: 264
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Македонска
Корична цена: 19.99 лв.
Цена: 17.99 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Сладкодумният разказ на Владимир Плавевски превръща детския спомен в забележителен роман

Македонският писател Владимир Плавевски разказва за уличния бияч от своето детство със звучния прякор Дери Катила в романа „Боксьорът от Нова махала“ (изд. „Персей“, прев. Мариян Петров), спечелил престижната награда „Стале Попов“ за най-добра прозаична книга през 2020 г.

Място на действие е кварталът Нова махала в Скопие преди разрушителното земетресение от 1963 г., когато целият град е сринат до основи.

Ангел Тонтевски, или Дери Катила – реален персонаж от детството на Плавевски – е известен уличен побойник от Нова махала и съсед на младия разказвач Владо. А както казва треньорът по бокс Страхил: „Комшията е по-важен от роднината.“ Тогава, разказва авторът, съседите са си помагали във всякакви житейски драматични ситуации. Социалната среда, в която се потапяме в романа, е белязана от бедност, граничеща с мизерия, но хората са били задружни в неволите си. Всяка махала е имала своя улична банда младежи, които са се биели с други банди от други махали, както заради отмъщение, така и заради слава. А всяка банда е имала своя водач – кабадахия.

Такъв за новомахленците е Дери. Прякора си той получава в кланицата, в която работи, защото дере най-бързо животните. А на улицата той е страшилище за всички. Никой не може да му се опре в сбиванията, авторитет е както за своите, така и за чуждите – вражеските банди от другите махали изтръпват само щом чуят името му или го зърнат. Заради проблемите, които Дери Катила създава с буйния си характер, той попада в затвора. Посъветван е да укроти нрава си, като започне да тренира бокс. Тренирайки упорито и всеотдайно, Дери се превръща в боксова легенда на скопския клуб „Вардар“ и в гордост за жителите на Нова махала, а приятелството му с малкия Владо прераства в истинско братство. Дери има проблем с четенето, затова постоянно вика Владо – най-запаления читател в махалата, да му чете на глас книги за бокс и митологични герои, от които се вдъхновява.

-----------------------
Владимир Плавевски (1948-2023) има многостранна писателска кариера, включваща не само романи и разкази, но и драми, сценарии за телевизионни сериали и радиопиеси. Майсторството му носи наградата „Роман на годината“ през 2013 г. за книгата „Кукичката“ („Персей“, 2018). „Боксьорът от Нова махала“ е поредното му емоционално четиво, в което чрез историята на махленския побойник Дери Катила преживяваме всички изпитания, през които са преминали хората в Скопие през съдбоносните 1962 и 1963 г.

Книги, подобни на "Боксьорът от Нова махала"

Динга стоп - разкази
-10%

Динга стоп - разкази

Владимир Плавевски

11.70 лв.
Кукичката
-10%

Кукичката

Владимир Плавевски

11.70 лв.
Комита
-10%

Комита

Владимир Плавевски

13.49 лв.
Салджията от Вардар
-10%

Салджията от Вардар

Владимир Плавевски

9.00 лв.
Нощен ферибот за Танжер

Нощен ферибот за Танжер

Кевин Бари

22.80 лв.

Други книги от Владимир Плавевски

Коментари за "Боксьорът от Нова махала"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах