Абонамент за бюлетин
Богу мили или не: Ерес или историческа орис

Богу мили или не: Ерес или историческа орис

ISBN: 9786192202286
Издател: Лексикон
Издадена: 2020
Брой страници: 316
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 17.95 лв.
Цена: 17.95 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Религия и митология, Теология
Изследването на потулени или манипулирани факти от българската история привлича Иван Момчев не за пръв път. В "Богу мили или не" той с добросъвестност, вещина и професионализъм разказва за християнизирането на Балканите, като поставя акцента върху трако-българския раннохристиянски култ. Според този култ всички хора са равни пред Бога и имат право на свобода, равенство, братство и любов. Този автентичен светоглед се е превърнал в религиозна доктрина на Балканите до IV век, когато църковният елит го провъзгласява за ерес.

В книгата живо и увлекателно се преосмисля мястото на именити български владетели, отстоява се схващането, че богомилското учение е наследник на древнохристиянските традиции и представлява завръщане към автентичното ранно християнство, и се търси приемственост в историческото развитие. Тезите не са нахвърляни хаотично, а в стройна система от размишления и аргументи - позовавания на документи и многобройни източници от древността и от по-ново време.

Схващанията на Иван Момчев не съвпадат с общоприетите канони на историческата наука, но в смелата им алтернативност има много енергия за преосмисляне на "българската орис", което би могло да донесе сериозни основания за самочувствие на обезверения българин. Момчев предлага една различна гледна точка, в която митове, легенди, археологически разкрития, документи и просто хипотези си подават ръка в едно увлекателно и подтикващо към размисъл четиво.
- Светлана Дичева

Иван Момчев е режисьор, писател – член-наблюдател на Българската академия на науките и изкуствата – БАНИ. Автор е на сценарии и документални филми, както и на романа „Борис“, посветен на световноизвестния музикално-драматичен ас Борис Христов. Работил е в Министерството на културата, в Главна дирекция „Музика“. Активен съучастник е в свикването на Първия велик събор на българите по света, проведен на 1–3 ноември 2008 г. във Варна, където присъстват около 3600 представители на български общности от 36 страни по света. Тогава е избран за главен секретар на Световния парламент на българите.

През 2015 г. публикува книгата „Изкуплението. Българите до IX в. Духовна матрица и произход“, която е посветена на хилядолетното развитие на българските език, вяра и духовност. Той е привърженик на схващането за ранното християнизиране на трако-българското поселение по нашите земи. Особено ценни са изследванията му за връзките между езика и вярата на древните българи и нишката, която ги свързва със съвременността.

Книги, подобни на "Богу мили или не: Ерес или историческа орис"

Господ няма да ми се сърди

Господ няма да ми се сърди

Серги Гьошев

25.00 лв.
Кръстът на Христос
-10%

Кръстът на Христос

Джон Стот

22.50 лв.
Проповеди за деца
-10%

Проповеди за деца

Джон Райл

8.91 лв.
Езерото на боровинките
-10%

Езерото на боровинките

Джош Макдауъл

6.21 лв.
Славянската православна цивилизация, том 6

Славянската православна цивилизация, том 6

Анчо Калоянов

25.00 лв.

Други книги от Иван Момчев

Коментари за "Богу мили или не: Ерес или историческа орис"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах