Абонамент за бюлетин
Балада за Нангияла
-10%

Балада за Нангияла

ISBN: 9789547713949
Издател: Кръгозор
Издадена: 2018
Брой страници: 320
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 12.00 лв.
Цена: 10.80 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Научна литература, Езикознание и литературознание, Български език и литература
"Балада за Нангияла" на Младен Енчев изследва отношението на литературата за деца към смъртта и функциите, които тази литература възлага на темата в процеса по изграждането на детската личност.

Като проследява и анализира дидактични четива от периодиката и читанките, творби на българската класика за деца, както и известни произведения на чужди писатели от последния век и половина, авторът събира в литературоведски фокус психология, педагогика, културология и социология, за да покаже как е отразявана и какво развитие на употребите си е претърпяла темата за смъртта през годините.

Илюстриран с достатъчно примери, текстът разкрива, че от обслужване на назидателни педагогически модели, през манипулативно налагане на морални ценности и пропаганда на политическа идеология детската литература постепенно стига до изцяло художествени послания, които помагат на малките да реагират адекватно на познанието, че се умира, а на възрастните да проникнат в особените детски отношения със смъртта. Книгата е написана на достъпен език и освен за специалисти – студенти, филолози, преподаватели, е подходяща и за родители, които да искат да разберат по-добре своите деца. На всички тях изследването препоръчва детската литература като надежден съучастник в трудното общуване между поколенията по деликатни теми.

„Балада за Нангияла” естествено се вписва в засиления интерес в световен мащаб през последните няколко десетилетия към тези по-табуизирани зони и проблеми, т.е. тя е в крак с духа на времето, което настойчиво се обръща към тези неща с една нова педагогическа и познавателна насоченост... Пред нас е едно изключително ценно изследване, което в своята интердисциплинарност, научна дълбочина и издържаност, в социалния ефект, който носи като потенциал, ще обогати безусловно не само нашето „детско” литературазнание, но и българската филологическа наука като цяло.

Проф. д-р Петър Стефанов

Книги, подобни на "Балада за Нангияла"

Борба за ятовия знак
-5%

Борба за ятовия знак

Стилиян Д. Иванов

18.05 лв.
Разни съвети за дублетите
-5%

Разни съвети за дублетите

Владко Мурдаров

17.10 лв.
Щрихи към портрета на една поетеса
-10%

Щрихи към портрета на една поетеса

Проф. д-р Росица Йорданова - съставител

13.50 лв.
Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата

Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата

Кристина Патрашкова

28.00 лв.
Енергията на българския дух

Енергията на българския дух

Иван Гранитски

27.00 лв.

Други книги от Младен Енчев

Коментари за "Балада за Нангияла"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах