Абонамент за бюлетин
Александър Екзарх: Една българска съдба
-10%

Александър Екзарх: Една българска съдба

ISBN: 9786191500154
Издател: Колибри
Издадена: 2012
Брой страници: 312
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 16.50x23.50
Корична цена: 25.00 лв.
Цена: 22.50 лв.
Тази книга е плод на търпелив изследователски труд, чието начало бе поставено през седемдесетте години, когато подготвях докторската си дисертация във Висшия институт по социални науки на тема Българското възраждане и Западът. Това бе първата ми среща с Александър Екзарх, моя колкото далечен, толкова и митологизиран прапрадядо. Оттогава насам единствената ми амбиция бе да развенчая този мит и да разбера по-добре какво е направил и с какво е допринесъл за изграждането на своята собствена страна и защо именно той е представител на една оригинална тенденция в Българското възраждане.

В същото време тази книга няма претенцията да преосмисля онова, което за удобство е прието да се нарича Българско възраждане. Но как да разкажеш един такъв живот, без да повдигнеш някои въпроси? Може ли да се използва терминът Българско възраждане, без да се поеме рискът да се утвърди оригиналният възглед, че след продължителен период на мълчание българите се появяват отново такива, каквито са били? Трябва ли да предпочетем думата пробуждане, чийто смисъл не е много различен? Трябва ли да обособим това пробуждане в самостоятелен период от българската история и от другите национални истории на региона, дори на цяла Европа, период, който носи своите собствени ценности, така силно специфични, че обезсмислят каквото и да е сравнение?

Тази книга не претендира, че дава всички отговори, нито че дава окончателни отговори. Авторът се надява единствено да постави някои от онези въпроси, които показват, че изграждането на българската идентичност през XIX век е достоен за интерес процес, че той може да бъде опознат чрез сравняването му със ставащото наоколо по същото време.

Пиер Воалри

-----------------------

Александър Екзарх е виден български общественик и журналист, един от активните дейци в борбата за създаване на независима Българска екзархия. След Освобождението той е един от кандидатите за първи княз на България. Пиер Воалри е негов потомък, което обяснява интереса му към българския исторически процес през XVIII–XIX век. Автор е на „Българското възраждане и Западът: Франция и българите (1762–1856)“, „Между два свята: българите в Румелия XVIII–XIX век“, „Идентичност и националност на българите в Османската империя. Александър Екзарх (1810–1891)“, Актове от колоквиума „Александър Екзарх и българските пътища към Европа“ (с Д. Парушева и Г. Вълчев) и др.

Книги, подобни на "Александър Екзарх: Една българска съдба"

Борбите на македонските българи за права и независимост - 68 случая от периода 1944-1994

Борбите на македонските българи за права и независимост - 68 случая от периода 1944-1994

Спас Ташев

22.00 лв.
България в Първата световна война
-5%

България в Първата световна война

Георги Кременаров

11.40 лв.
Светът за българския воин, книга 2: Балканските войни 1912-1913 г.
-5%

Светът за българския воин, книга 2: Балканските войни 1912-1913 г.

Димитър Димитров

65.55 лв.
Тетрад по пение на Тодор Стоянов

Тетрад по пение на Тодор Стоянов

Тодор Стоянов

8.00 лв.
Славното време
-10%

Славното време

Никола Даскалов

4.50 лв.

Допълнителни материали Други книги от Пиер Воалри

Коментари за "Александър Екзарх: Една българска съдба"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах