Абонамент за бюлетин
Адам и Ева
-10%

Адам и Ева

ISBN: 9786197040418
Издател: Изида
Издадена: 2015
Брой страници: 320
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 13.00 лв.
Цена: 11.70 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Румънският шедьовър „Адам и Ева“ разказва за вечното търсене на мъжа и жената

Философски роман за любовта, прераждането и вечното търсене на мъжа и жената е „Адам и Ева“ на Ливиу Ребряну, един от най-големите писатели на Румъния.

Те са създадени един за друг, прераждат се в седем различни епохи и места – Индия, Египет и Месопотамия от древността, късните времена на Римската империя, Германия през Средновековието, Франция по време на Френската революция и Румъния през ХХ век. Моментите на щастие и единение на търсещите се човешки души се редуват с драматични епизоди, в които телата им са брутално погубвани, за да може душата да се прероди в ново тяло, време и пространство и да продължи целеустременото си търсене.

Само един живот може да не е достатъчен на двете половинки на душата да се съберат заради възпрепятстващи обстоятелства на времето и пространството. В резултат на това те се търсят една друга и в момента, в който се намерят, между тях възниква усещане за познанство от предишни времена и места, както и неистово желание да бъдат заедно...

В своя шедьовър румънският писател Ливиу Ребряну разкрива по особено поетичен и въздействащ начин философията на любовния инстинкт, свидетелстващ за божественото начало на човешката душа: „Мъжът и жената се търсят в огромния хаос на човешкия живот. Един мъж от милиони мъже желае една-единствена жена от милиони жени. Един-единствен и една-единствена! Адам и Ева! Взаимното търсене, неосъзнато и неустоимо е самият смисъл на човешкия живот. За да се улесни това търсене, се сътворяват, претворяват и разтурват всичките закони, както и морални и социални конвенции, всичко, което наричаме с патос човешки прогрес. Любовният инстинкт е напомняне за божествения произход. Само чрез любов може да се слее душата на мъжа с душата на жената, за да се завърнат и двете отново в света на душите. Тази любов е божественото начало на човешката душа. В човек живее Господ под лика на любовта.“

------------------

Ливиу Ребряну е роден на 27 ноември 1885 в Търлишуа, Австро-Унгария и умира на 1 септември 1944 във Валя Маре, област Аргеш, Румъния. Той е румънски класик от периода между двете световни войни, преводач, романист и драматург, член на румънската Академия. Различни периоди от живота си прекарва в Будапеща и Букурещ. Става директор на Националния театър в Букурещ, като заема тази позиция в продължение на 1 година. По заръка на министър-председателя на Румъния, участва в създаването на Дирекция на народното образование. На 19 ноември 1930 г., в резултат на горчиви разочарования от управлението на публичните дейности в тази дирекция, напуска и отива да живее във Валя Маре до Питещ, където и написва повечето си книги. През 1941 г. отново заема поста на директор на Националния театър. На 4 април 1944 г. тежко болен, след турне за представяне на румънската култура в различни европейски градове, се завръща във Валя Маре. Два месеца по-късно умира от белодробното си заболяване. На българския читател Ребряну е познат с Гората на обесените, Йон, (роман, който Йовков сравнява с Гераците на Елин Пелин), както и с Чуляндра (роман с фолклорни мотиви, който изследва народопсихологията чрез връзка между момиче от село и мъж от града).

Книги, подобни на "Адам и Ева"

Неразделните

Неразделните

Симон дьо Бовоар

20.00 лв.
И заживели вечно нещастни

И заживели вечно нещастни

Стефани Гарбър

25.00 лв.
Неразделните

Неразделните

Ървин Д. Ялом

26.00 лв.
Любов, или нещо такова

Любов, или нещо такова

Тересе Тунген

22.00 лв.
Един миг

Един миг

Беки Хънтър

20.90 лв.

Други книги от Ливиу Ребряну

Коментари за "Адам и Ева"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах