Абонамент за бюлетин
АК-47. Оръжието на XX век
-10%

АК-47. Оръжието на XX век

ISBN: 9789542828600
Издател: Сиела
Издадена: 2019
Брой страници: 432
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 19.90 лв.
Цена: 17.91 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Техническа литература, Оръжие
„...за упорити и отдадени изследователи на историята на съвременните война, политика и идеология и как автоматичното оръжие наложи трансформация на същината на сраженията... колосално усилие... Чивърс очевидно е създал шедьовър, преплетен с историята.“
Марин Корпс Газет

Изследователят на модерните конфликти К. Дж. Чивърс, бивш офицер от морската пехота и ветеран от войната в Персийския залив, смесва историческо изследване, щателно проучване на засекретени досега архиви и преки свидетелства от бойните полета, за да проследи еволюцията на автоматичното оръжие. Изобретенията на Ричард Гатлинг и Хайръм Максим променят изцяло начините за водене на сражения и стават както средство за безпрекословно колониално господство, така и прокарват пътя към касапницата на Първата световна война. Но истинският пробив в тази област принадлежи на човек, около когото митовете са повече от сигурните факти – Михаил Калашников.

В „АК-47. Оръжието на XX век” е представена историята на човешкия гений, впрегнат в най-страховитата задача – ефективното и сигурно отнемане на колкото се може повече човешки животи за максимално кратко време.

„От създаването и първото разпространение на автомат „Калашников” са минали повече от шейсет години. Носят го войниците в повече от петдесет национални армии, както и редица полицейски и разузнавателни управления и агенции по сигурността. Но неговото влияние се простира далеч отвъд сферата на конвенционалната мощ.

„Калашников” е знаков за партизанските групировки, за терористите, за децата-войници, за диктаторите и за бандитите – всички те са открили, че той изравнява силите срещу морално или материално превъзхождащ ги враг. Списъкът на неговите ползватели е история на съвременните конфликти. Съветската пропагандна машина величае АК-47 като инструмент за самозащита и освобождение, но първата му смъртоносна употреба е за потисничество – за смазването на бунтовете в Източна Германия през 1953 г. и в Унгария през 1956 г., както и за стрелба по цивилни, опитващи се да избягат зад Желязната завеса.

Но щом автоматът прекрачва границите, излиза от типичното си битие на оръжие за потискане на непокорните в Източна Европа и се появява като автоматично оръжие по световните бойни полета, той за миг се превръща в истински пробив, в оръжие, което променя правилата.”

Книги, подобни на "АК-47. Оръжието на XX век"

Огнестрелно оръжие от Освободителната война 1877-1878 г.

Огнестрелно оръжие от Освободителната война 1877-1878 г.

Иван Нурков

40.00 лв.
Аз воювах с танк
-10%

Аз воювах с танк

Артьом Драбкин

17.10 лв.
Разузнавач на танковите части, том 2
-10%

Разузнавач на танковите части, том 2

Вили Кубик

13.50 лв.
Разузнавач на танковите части, том 1
-10%

Разузнавач на танковите части, том 1

Вили Кубик

13.50 лв.
Модерни оръжия: Артилерия, бомби и ракети
-10%

Модерни оръжия: Артилерия, бомби и ракети

Мартин Дугърти

9.00 лв.

Други книги от К. Дж. Чивърс

Коментари за "АК-47. Оръжието на XX век"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах