Абонамент за бюлетин
Кръстосаните ски
-5%

Кръстосаните ски

ISBN: 9789543652877
Издател: Еднорог
Издадена: 2023
Брой страници: 320
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 22.90 лв.
Цена: 21.76 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Трилъри
Карол Карнак постига голям успех със своите криминални романи, писани в златните години на жанра. Неслучайно тя е избрана за член на прочутия „Детекшън клъб“, заедно с Дороти Л. Сейърс и Агата Кристи. Карнак, позната у нас с другия си псевдоним, И. К. Р. Лорак, под който издава криминалната класика „Ребусът на имената“, се прочува с интригуващите си истории, за които често черпи вдъхновение от своя живот. Карнак е запалена скиорка и това е повод за създаването на романа й „Кръстосаните ски“. Главен герой е него е инспектор Ривърс от Скотланд Ярд, чието разследване затъва в дълбоките преспи на една истинска алпийска мистерия.

Няма по-неприветливо и мрачно място от Лондон в новогодишната нощ. Точно за да избягат от тази сивота, група скиори заминават за австрийския курорт Лех ам Алберг. След дълга подготовка и доста промени в състава, осем жени и осем мъже потеглят от гара „Виктория“ в Лондон към мечтания снежен рай. Повечето се познават, но има и няколко присъединили се в последния момент, а пътуването е добра възможност да се опознаят.

Междувременно в Лондон полицията разследва случай на пожар. Резултатът от него е един обгорял до неузнаваемост труп. Обстоятелствата около пожара са доста подозрителни, но една странна следа предизвиква особен интерес – в калта се забелязва отпечатък от скиорска щека. За инспектор Ривърс това е повече от добро начало. Той вече е по следите на престъпник, прочул се със своите дръзки обири, които предполагат, че има опит в алпинизма. Възможно ли е той да е извършител на убийството?

На Ривърс не му трябва много време, за да се досети, че неговият заподозрян се е присъединил към скиорската дружинка. Така обаче инспекторът се сблъсква с разнородна група заподозрени и дълъг списък с причини да не се доверява на никой от тях. А сред скиорите, които се наслаждават на чистия въздух и яркото слънце в Австрия, се поражда напрежение, след като започват да изчезват крупни суми. Ясно е, че някой от групичката не е този, за когото се представя, а шеметното преследване на фона на разразилата се снежна буря ще смъкне неговата маска.

Карол Карнак винаги успява да ни потопи в действието, описвайки блестящо и много детайлно обстановката. „Кръстосаните ски“ не прави изключение и наистина може да се насладим на красотата и искрящото синьо небе в австрийския курорт, в пълна противоположност с потъналия в мъгла Лондон. Авторката много умело подхвърля различни улики и градира напрежението около издирването на убиеца. А неговата кулминация е пристигането на Ривърс и помощника му в Лех ам Алберг, където ще се наложи да демонстрират своите скиорски умения, след като се впускат да заловят своя заподозрян.

Книгата е част от специално подбраната поредица на Британската библиотека, представяща забравени шедьоври от златните години на британската криминална проза с тематично изработени оригинални корици. Несправедливо пренебрегнати и неоценени навремето, много от тези заглавия не са били издавани повторно в продължение на десетилетия. Всяка книга излиза с предговор от съвременен писател на криминални романи. В случая това е Мартин Едуардс, който разказва любопитни подробности за авторката, която е обичала да кара ски и посвещава романа си на групата скиори, с които посещава курорта Лех Ам Арлберг през януари 1951 година.

Книги, подобни на "Кръстосаните ски"

Ребусът на имената
-5%

Ребусът на имената

И. К. Р. Лорак

17.01 лв.
Призраци на Камино

Призраци на Камино

Джон Гришам

24.00 лв.
Уестпорт

Уестпорт

Джеймс Коми

24.00 лв.
Майчин инстинкт

Майчин инстинкт

Барбара Абел

19.99 лв.
Възмездие
-10%

Възмездие

Крис Картър

19.80 лв.

Други книги от И. К. Р. Лорак

Коментари за "Кръстосаните ски"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах