Абонамент за бюлетин
Вечен пътник. Боян Магът - спомени, писма, документи
-10%

Вечен пътник. Боян Магът - спомени, писма, документи

ISBN: 9789543206988
Издател: Рива
Издадена: 2020
Брой страници: 292
Корица: Мекa
Размери: 16.00x23.00
Корична цена: 18.00 лв.
Цена: 16.20 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Биографична литература
Вечният пътник Боян Гацов-Магът

Защото 1903-та е годината, когато едно обикновено посещение на вече утвърдения поет Пенчо Славейков в аристократичния дом на вдовицата на убития при атентат срещу Стефан Стамболов министър на финансите Христо Белчев, се превръща в рядката за нашите нрави и географски ширини духовно-интелектуална и емоционална връзка, обогатила много българския културен живот.

Тя е стимул за творчество както за поета, така и за красивата българка, предпочела пред суетния живот на дворцова дама трудното битие на спътница и вдъхновителка на един Жрец и Воин. Свързват ги много духовни неща. Нашите рожби ще са рожби на духа, пише поетът на своята избраница. Двамата започват да превеждат „Тъй рече Заратустра“ на Ницше, а Славейков й посвещава венеца на своето творческо дело - поемата „Кървава песен“.

-------------------------

Боян Магът (псевдоним на Бони Иванов Гацов) е роден през 1909 г. в село Драганово, област Велико Търново. Син на известния драгановски учител и общественик Иван Г. Гацов. Завършва славянска филология в Софийския университет и второ висше образование - търговия и народно стопанство. От 1951 г. е преподавател в Минно-геоложкия институт, където завежда катедра по чужди езици.

Автор е на три книги: „Вечен пътник“ - поема, 1933 г. издателство на Т.Ф. Чипев, с препоръка от Министерството на народното просвещение, рецензия за книгата от Георги Константинов се появява в списание „Златорог“, г. XV, кн. V; „Кръст и роза“ - стихотворения, 1934 г.; „Кървава летопис 1903 - 1938“, 1940 г., издателство на „Вестник на жената”. В нея са описани художествено възходът и падението на българската идея, битките, спечелени от българската армия и погромът на европейската дипломация над териториите на страната. Издава заедно с акад. Емил Георгиев Антология на сръбските поети (1960). Сътрудничи на редица вестници и списания. Умира през 1992 г.

Книги, подобни на "Вечен пътник. Боян Магът - спомени, писма, документи"

Билет за връщане

Билет за връщане

Божидар Чеков

19.90 лв.
Георги Мишев. Литературна анкета

Георги Мишев. Литературна анкета

Георги Мишев

17.95 лв.
По следите на времето

По следите на времето

Благовеста Касабова

20.00 лв.
Несвършващо време. Спомени
-10%

Несвършващо време. Спомени

Петър Стоянович

26.10 лв.
Лице без маска, или преди да се разсмеем
-10%

Лице без маска, или преди да се разсмеем

Шемуел Бехар

27.00 лв.

Други книги от Боян Гацов

Коментари за "Вечен пътник. Боян Магът - спомени, писма, документи"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах