Абонамент за бюлетин
VS
-10%

VS

ISBN: 9789543001569
Издател: Гея-Либрис
Издадена: 2016
Брой страници: 392
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 13.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
VS е съкращение от versus (лат.) – срещу, против. Освен това е игра с изписването на инициалите на главния герой на унгарски език – V.S. (Vay Sandor/Sarolta - Шандор/Шаролта Ваи).

Зад това многопластово заглавие се крие съдбата на реално историческо лице, известно през втората половина на 19. век с писателския си псевдоним граф Шандор Ваи - унгарски поет, публицист и известен бохем. За беда графът попада в затвора, където се разбира, че той е всъщност тя.

В романа VS авторката използва изповедните форми - дневниците на граф Ваи от затвора, неговите стихотворения, любовните му писма до съпругата му, както и медицински доклади от прегледите, които доказват, че той е жена, за да разкаже злополучната история на една романтична душа. Действието се развива в годините след революцията от 1848 г. и съглашението между Австрия и Унгария (1867 г.) на фона на бурни събития, надежди и разочарования. Заедно с героите навлизаме в процъфтяващия културен живот на Европа, където обаче обществото тъне в предразсъдъци и суеверия. То се изправя срещу един човек, дръзнал да отстоява своя идеал за любов, различен от общоприетия. То с лекота раздава присъдата "аномалия". Не приема потребността на някой, който е роден жена, да се чувства и живее като мъж.

------------------
Жужа Раковски е известна унгарска преводачка, писателка и поетеса. Родена е през 1950 г. в Шопрон. Работила е като библиотекар и редактор. В момента е писател на свободна практика. Известна е с преводите си на поезия. Автор е на няколко романа и поетични сборници. Раковски е отличена с престижни унгарски литературни награди. Първият й роман „Сянката на змията” е преведен и на български език.

Книги, подобни на "VS"

Бал във Версай

Бал във Версай

Даниел Стийл

19.99 лв.
Сингулярност

Сингулярност

Балсам Карам

18.00 лв.
Бисери на мъдростта

Бисери на мъдростта

Огняна Иванова

19.90 лв.
Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Робърт Луис Стивънсън

14.90 лв.
Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.

Други книги от Жужа Раковски

Коментари за "VS"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах