Абонамент за бюлетин
Macedonia Illustrated/Македония в образи
-5%

Macedonia Illustrated/Македония в образи

ISBN: 9789548247122
Издател: Анико
Издадена: 2010
Брой страници: 138
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 33.50x24.00
Корична цена: 35.00 лв.
Цена: 33.25 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История, История на България, Албуми
Фототипно двуезично издание на изданието от 1919 г. с предговор на английски и български език от проф. Любомир Милетич.
486 автентични снимки и една етнографска карта!

През 1915 г. България влезе в Първата световна война с голяма надежда за реванш срещу съюзниците разбойници от Балканската война и с мечтата за освобождение и обединение на всички българи на Балканите. За съжаление и този титаничен и отчаян напън на милата ни Родина, мобилизирала почти милионна армия, претърпя тежко поражение, което затвърди окупацията на завладените територии от Гърция, Сърбия и Румъния. Даже допълнително бяха откъснати от България и други изконно български земи - Западните покрайнини, Струмишко, част от Кулско и Западна Тракия.

Новите поробители, уж православни християни, показаха такива жестокости и терор над поробеното българско население, каквито изобщо не бяха познати дотогава в балканската и европейската история. Особено във Вардарска и Егейска Македония, където българите трябваше да станат веднага "прави сърби" и "благонадеждни елини". Българските училища, читалища и българските книги бяха унищожени, а църквите и манастирите - посърбени и погърчени.

В защита на поробените българи продължиха да се борят легендарната ВМРО, начело с Тодор Александров и редица български учени, писатели, поети, общественици. Двама от тях - Тодор Александров и проф. Любомир Милетич, издават през 1919 г. неповторимия албум "Македония в образи", който днес е изключителна рядкост и важно доказателство за българския характер на по-голямата част от населението на Македония.

Този албум решихме да преиздадем фототипно и да припомним, че и днес, в XXI век, повече от милион и половина българи в съседните страни са подложени на жестока асимилация и денационализация. А за улеснение на читателите историята на българите в Македония от XIX и началото на XX век следваше да бъде разказана по достъпен и достоверен начин. Това го направи доста подробно и много увлекателно Цочо Билярски в предговора към настоящото издание на книгата.

Издаваме албума в памет на изстрадалите българи от македонските земи. И разбира се, за нашата национална гордост, че и днес, нъпреки жестокия сръбски и гръцки терор, българският дух все още живее край Вардар и Егея. И този дух особено ярко се усеща по напълно запазените български песни, които се пеят от поробените българи в Гърция, Сърбия, Румъния и бившата югославска република Македония (БЮРМ).

Книгата я издаваме и с надеждата, че тя ще допринесе поне малко за новото ни възраждане и за укрепване на вярата у всички наши сънародници, че един ден отново ще бъдем Сите българи заедно!...

Книги, подобни на "Macedonia Illustrated/Македония в образи"

България - през обектива на Страхил Добрев
-10%

България - през обектива на Страхил Добрев

40.50 лв.
Известия на Българска Орда. Годишник 1942. Възпоменание

Известия на Българска Орда. Годишник 1942. Възпоменание

30.00 лв.
Тук се създава народът на бъдещето

Тук се създава народът на бъдещето

20.00 лв.
50-те най-бележити български владетели и пълководци
-10%

50-те най-бележити български владетели и пълководци

13.50 лв.
Илинденско-преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати
-10%

Илинденско-преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати

13.50 лв.
Коментари за "Macedonia Illustrated/Македония в образи"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах