Абонамент за бюлетин
HTML, XHTML & CSS
-10%

HTML, XHTML & CSS

ISBN: 9789548898287
Издател: Асеневци
Издадена: 2012
Брой страници: 96
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.30x20.00
Корична цена: 9.00 лв.
Цена: 8.10 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Компютърна литература, Програмиране, Програмиране в Интернет
Първо издание с приложени примери

Предназначението на книгата "HTML, XHTML & CSS" е да ви научи как да прилагате на практика HTML, XHTML и CSS. Материалът в книгата е разпре­делен в две части.

Първата част е посветена на HTML и XHTML. От 2000 го­ди­на W3C стан­дар­ти­зи­ра и пре­по­ръч­ва да се из­пол­зва ези­кът нас­лед­ник на HTML – XHTML, кой­то е съз­да­ден с цел по-го­ля­ма съв­мес­ти­мост на стра­ни­ци­те с раз­лич­ни прог­ра­ми и ус­трой­ства. XHTML отделя структурата на документа от описани­ето на неговия изглед (външен вид), което може да се извърши чрез CSS. Това позволява изг­леда да се променя, без да се променя структурата на до­кумента. Предс­тавени са елементите, маркерите, атрибутите и коментарите в HTML и XHTML. Разг­ледани са правилата за структуриране на документите. Специ­ално внимание е отделено на елементите от описателната част (meta, title, base, link, style и script) и на елементите от изпъл­нимата част (за управ­ление на текстовия по­ток, създаване на списъци, хипер­връзки, анимирани изображения, възпроиз­веждане на аудио и видео съдър­жание). Подробно, с приложени примери, са разгледани работа с таблици, формите за въвеждане на данни, вграждане на файлове и начините за раз­де­ляне на стра­ни­цата на ед­на или по­ве­че обо­со­бе­ни, фун­кци­о­нал­но са­мос­то­я­тел­ни сек­ции (фрей­мове). Описана е възмож­ността за включ­ва­не на Java ап­лети в документа.

Втората част на книгата е посветена на CSS. CSS мо­же да се из­пол­зва как­то с XML до­ку­мен­ти, та­ка и съв­мес­тно с HTML / XHTML за за­да­ва­не на сти­ло­ве на Web стра­ни­ци­те. Най-го­ля­мо­то удоб­ство, ко­е­то пред­ла­га CSS е свър­за­но с оп­ре­де­ля­не на вън­шния вид на го­лям брой HTML / XHTML до­ку­мен­ти, ка­то то се из­вър­шва чрез про­мя­на на един един­ствен CSS файл, без да се про­ме­ня ко­дът във всеки еди­н от HTML / XHTML документите. Представена е структурата на CSS. Разгледани са селекторите и наследяването на стилове. Представени са методите за вграждане на стилови описания в доку­ментите. Специално внимание е отделено на свойствата в CSS – фонови, рамкови, позиционни, оразмеряващи, списъчни, текстови, таблични, свойства на отстъ­пите, шрифта, съдържанието, външните линии и полетата около еле­ментите.
Във всяка част са приложени множество практически примери.

Книгата е пред­наз­на­че­на за всич­ки, ко­и­то имат же­ла­ние да се научат да прилагат на практика HTML, XHTML и CSS и създават Web страници. Тя може да се използва и като учебно помагало при обучението на ученици и студенти, свързано с приложе­нието на HTML, XHTML и CSS в раз­лич­ни про­ек­ти на Web-бази­рани ин­фор­ма­ци­он­ни сис­те­ми за обезпечаване на дейностите в различни предметни области.

----------------------------------

Алдениз Рашидов работи като доцент в Технически университет – Габрово. Преподава дисциплини "Индустриални информационни системи", "Бази от данни в индустриалните системи" и "Индустриални компютърни мрежи". Научни интереси: Web базирани системи, Интелигентни системи.

Книги, подобни на "HTML, XHTML & CSS"

Етично хакване и защита на Android приложения
-10%

Етично хакване и защита на Android приложения

D.K. Academy

19.80 лв.
Laravel - създаване на PHP приложения
-10%

Laravel - създаване на PHP приложения

D.K. Academy

25.16 лв.
HTML 5 - основи на езика в примери
-10%

HTML 5 - основи на езика в примери

D.K. Academy

22.46 лв.
CSS 3 - основи на езика в примери
-10%

CSS 3 - основи на езика в примери

D.K. Academy

19.80 лв.
Angular & TypeScript
-10%

Angular & TypeScript

D.K. Academy

25.16 лв.

Други книги от Доц. д-р инж. Алдениз Рашидов

Коментари за "HTML, XHTML & CSS"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах