Абонамент за бюлетин
(Не)възможният Адолф
-10%

(Не)възможният Адолф

ISBN: 9789548311984
Издател: Леге Артис
Издадена: 2018
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 24.00 лв.
Цена: 21.60 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Биографична литература
„8 октомври 1908 г. Адолф Хитлер: скъсан. Какво ли щеше да се случи, ако Академията за изящни изкуства във Виена беше взела друго решение? Какво щеше да стане, ако точно в този миг комисията беше приела, а не отхвърлила Хитлер, чиито артистични абмиции можеха да получат поощрение, а сетне и високо признание? Тази минута би променила един живот, живота на младия, стеснителен и вдъхновен Хитлер, но би променила и хода на света.”

Така звучи част от анотацията на Брюно Корти за „Фигаро литерер“ относно интригуващата, изпълнена повече с въпроси, отколкото с отговори, алтернативна история, сътворена от разказвача Ерик-Еманюел Шмит, който не се бои от трудните теми.

„(Не)възможният Адолф Х.” продължава изследването на дълбините на човешката личност и търси да открие как един обикновен човек се превръща в чудовище, предотвратим ли е този процес и различни ли е този човек от нас, считащи себе си за добри.

С „емпатия, но без никаква симпатия” според собствените му думи, Ерик-Еманюел Шмит иска да опознае Хитлер, човека, себе си, всеки от нас, без преструвка и маска. Целта му не е да пренапише историята, а да се склони над човека с разбиране, да въобрази друг път за него и за света.

В действителност Шмит избира да говори най-вече за младежките години на Хитлер до Първата световна война. Средният читател не знае много за тази епоха. И изведнъж с ужас и удивление открива, че намира персонажа за по-скоро човечен.

Хитлер е имал красива мечта - да стане художник - и до провала си е бил приятен за общуване човек. От студент той се превръща в бедняк. И това отлъчване поражда озлобление. Той успява да се интегрира повторно единствено в резултат на войната. И внезапно в неговите очи войната се превръща в жизнен принцип. Разгромът на Германия през 1918 е поредната травма.

Книги, подобни на "(Не)възможният Адолф"

Мрачно слънце
-10%

Мрачно слънце

Ерик-Еманюел Шмит

27.00 лв.
Предизвикателството на Йерусалим
-10%

Предизвикателството на Йерусалим

Ерик-Еманюел Шмит

15.30 лв.
Дневник на една изгубена обич
-10%

Дневник на една изгубена обич

Ерик-Еманюел Шмит

14.40 лв.
Пътуване във времето: Врата към небето, книга 2
-10%

Пътуване във времето: Врата към небето, книга 2

Ерик-Еманюел Шмит

23.40 лв.
Феликс и невидимият извор
-10%

Феликс и невидимият извор

Ерик-Еманюел Шмит

10.80 лв.

Други книги от Ерик-Еманюел Шмит

Коментари за "(Не)възможният Адолф"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах