Абонамент за бюлетин
Яйца на феникс
-10%

Яйца на феникс

ISBN: 9789548689625
Издател: Ерго
Издадена: 2014
Брой страници: 192
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 11.00 лв.
Цена: 9.90 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Поезия
„Роман Кисьов е поет с изтънчено усещане за мяра. Мотивите в неговите картини и стихове са хармонично преплетени. Самият Кисьов е изключителен познавач на теологията, философията, митологията, историята (особено българската) и литературата, което е и видно от неговите стихове. Кисьов е, преди всичко, родèн поет. Той е също така поет, който се стреми към лаконичност на изказа, стреми се към поетическия идеал – с малко да се каже много... Леснодостъпна, а същевременно дълбока, мисловна и преживяна, поетиката на Роман Кисьов със сигурност няма да остави равнодушни истинските любители на поезията“ - казва за автора писателят Жарко Миленич (Босна и Херцеговина).

„Новата книга на поета Роман Кисьов „Яйца на феникс“ съдържа кратки стихотворения, които той назовава „лапидарии”. Тук краткостта е градивен принцип на всяко стихотворение.

Може би би било уместно да припомним едно заключение на великия римски поет Хораций: „Опитвам се да бъда кратък, / а ставам тъмен.” При нашия поет нека преустроим мисълта на Хораций: „Опитвам се да бъда ясен... и ставам кратък.”

Самото заглавие на тази книга свидетелствува за онова, което мексиканският поет – нобелист Октавио Пас нарича „смисъл извън текста”. Именно заглавието „продължава” смисъла извън текста: „Яйца на феникс”. Но нека цитираме тристишието „Двамата”, определило заглавието: „Единият превръща всичко в пепел / Другият заравя в пепелта / яйца на феникс.” Поетът изобщо е сравнен с феникс – символ на въздигането от собствената пепел: „...странна птица - / изгаря в огъня на своята любов / но възкръсва от пепелта на думите...” Такова е и изначалното предназначение на Поезията. В „Езеро“ поетът вижда своя „ден като вечността”, когато „В стаята ми влезе Ангелът / и подът се превърна в езеро. / Душата ми / заплува във свои води.” Защото „душата човешка” и душата „вселенска” се опитва да изрази и обясни поетът. Защото – убеден съм, че и Роман Кисьов споделя една моя мисъл за мисията на Поезията, която „изразява времето на душата и душата на времето...“ Авторът на „Яйца на феникс” споделя и сподиря тази мисъл и я осъществява при своите „лапидарии”. Кратките стихотворения сякаш се съединяват в едно продължаващо дълго (от първата до последната страница) стихотворение“ - допълва поетът Кръстьо Станишев за тази всеобемаща книга.

Книги, подобни на "Яйца на феникс"

Мистичната роза
-10%

Мистичната роза

Роман Кисьов

12.60 лв.
Градината на тайните

Градината на тайните

Роман Кисьов

10.00 лв.
Насън и наяве - кратки истории
-10%

Насън и наяве - кратки истории

Роман Кисьов

13.50 лв.
Безтебгловност

Безтебгловност

Цвета Тодорова Тодорова

17.00 лв.
Литания
-5%

Литания

Бина Калс

9.50 лв.

Други книги от Роман Кисьов

Коментари за "Яйца на феникс"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах