Абонамент за бюлетин
Шекспировият избраник
-10%

Шекспировият избраник

ISBN: 9786192350697
Издател: Изида
Издадена: 2020
Брой страници: 212
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Сръбска
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 12.00 лв.
Цена: 10.80 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
„Шекспировият избраник“ (превод Таня Попова) е новият за българския читател роман на сръбския писател Милош Латинович, познат у нас с книгата си „Сто дни дъжд”.

Режисьорът Иван Старович получава покана да постави пиеса на Шекспир в провинциален град в областта Банат. Той избира „Бурята“. На фона на подготовката на тази пиеса се развива действието в романа „Шекспировият избраник“ – книгата, с която Милош Латинович се утвърждава като един от интересните съвременни сръбски автори, писател със запомнящ се постмодернистичен стил. Тя му носи номинация за най-голямата литературна награда в Сърбия – НИН-овата.

В своя творчески път Старович е подложен на драматични сблъсъци с личности от различни епохи, професионални предизвикателства, конфликти между изкуството и живота на фона на световната криза, на ценностната система и разпадането на обществените норми, на държавата и на собственото му семейство. Кой ще спечели накрая? Какви са шансовете на Старович да избегне поражението и да съхрани себе си?

В характерния за автора стил са вплетени съдбите на други герои, които са живели в различни епохи и на различни места по света. Техните житейски истории и борби си приличат по едно – всички те упорито търсят смисъла на собственото си съществуване. Героите са обединени от страстта си към театъра и изкуството, но всеки си има свои вътрешни конфликти. Любовни терзания, пътешествия и доброволни или принудителни миграции съпътстват преживяванията на всеки един от тях. Фантастичното и ирационалното, виденията и сънищата се преплитат с реалността, а сблъсъците между минало и настояще, желания и възможности, разум и страст се разрешават със съзнанието, че всичко на този свят е преходно, освен следите, които остават в изкуството и творческия дух. По такъв начин авторът ни напомня, че в заобикалящата ни действителност има едно устойчиво нещо, а то е кръговратът на времето.

------------------------
Роден през 1963 година в Кикинда, Милош Латинович е завършил политически науки в Белградския университет. Автор е на шест сборника с разкази, шест романа, две книги с есета и десет драматургични произведения, три от които са поставени в Народния театър в Кикинда. Носител е на наградата на Дружеството на писателите на Войводина за романа си „Палач в рая” (2008), за сбирката си поезия и проза „Звезди и острови” е получил наградата „Стефан Пешич” (2012), за „Сто дни дъжд” – престижната „Златен слънчоглед” (2013), а за най-новия си роман „Етапите на нощта“ – наградата „Лаза Костич“ (2020). Директор е на международния театрален фестивал Битеф.

Книги, подобни на "Шекспировият избраник"

Шекспировият избраник
-10%

Шекспировият избраник

Милош Латинович

10.80 лв.
Бал във Версай

Бал във Версай

Даниел Стийл

19.99 лв.
Сингулярност

Сингулярност

Балсам Карам

18.00 лв.
Бисери на мъдростта

Бисери на мъдростта

Огняна Иванова

19.90 лв.
Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Робърт Луис Стивънсън

14.90 лв.

Други книги от Милош Латинович

Коментари за "Шекспировият избраник"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах