Абонамент за бюлетин
Човешкото действие: трактат по икономика
-5%

Човешкото действие: трактат по икономика

ISBN: 9789548585248
Издател: МаК
Издадена: 2011
Брой страници: 880
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 22.50x29.50
Корична цена: 72.00 лв.
Цена: 68.40 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Икономика и право, Икономическа литература
"Човешкото действие" на Лудвиг фон Мизес е несъмнено едно от върховните постижения на обществената мисъл през ХХ век . За разлика от останалите учебници по икономика, пълни с диаграми и математически формули, Мизес използва съвсем различен, напълно уникален подход. Той обяснява икономическите принципи чрез анализ на поведението на отделния индивид.

С методология по-близка до философията, отколкото до икономиката, авторът дефинира целта на икономическата наука като обяснение на движещите сили, които подтикват индивида да действа, за да удовлетвори потребностите си, и отражението на това действие върху заобикалящата го среда.

Поставяйки в основата на изследването действащият, избиращ човек, който непрекъснато решава въпроса за целите и за средствата, австрийският мислител анализира закономерностите на това действие не само в икономически, но и в широк исторически аспект. Последователно се открояват и подлагат на критичен анализ през призмата на класическия либерализъм такива вечни теми, като отношението "индивид - общество" и "индивид - държава".

Мизес поставя и предлага изключително логични и поради това убедителни решения за свободния, неманипулиран от държавата пазар, за ролята на свободния, доброволен обмен, за икономическата свобода и предприемачеството, за потребителите като върховни суверени на пазара, за ролята на натрупването на капитал, за конкуренцията и монопола, цените, лихвите, кредитната експанзия и бизнес циклите, за пазара на труда и заплатите. Той анализира и държавната интервенция на пазара, последиците от преките и косвени данъци, ценовия контрол, инфлацията, кредитната експанзия и държавните субсидии от гледна точка на това как промените в публичния сектор оказват влияние върху поведението на индивида и как това се отразява върху потреблението на икономическите ресурси.

По своя енциклопедичен икономически и философски обхват, размах и дълбочина на анализа, с ясния си стил и точност на изказа, "Човешкото действие" е истински шедьовър. Издаването й на български език с покрепата на Министерството на културата на Република България е изключително значим и достоен факт в духовната биография на българското общество.

Книги, подобни на "Човешкото действие: трактат по икономика"

Ръководство на ефективния мениджър
-5%

Ръководство на ефективния мениджър

Д-р Владислав Цветанов

37.91 лв.
Рисуването и бизнесът

Рисуването и бизнесът

Деян Минчев

29.00 лв.
Инвестиране в ETF For Dummies
-5%

Инвестиране в ETF For Dummies

Ръсел Уайлд

19.00 лв.
Основи на икономиката. Разумен пътеводител в икономиката
-5%

Основи на икономиката. Разумен пътеводител в икономиката

Томас Соуел

47.41 лв.
Запазената марка на Безос
-5%

Запазената марка на Безос

Кармайн Гало

31.35 лв.

Други книги от Лудвиг фон Мизес

Коментари за "Човешкото действие: трактат по икономика"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах