Абонамент за бюлетин
Човешкият мозък: Лесен наръчник по невропсихология
-10%

Човешкият мозък: Лесен наръчник по невропсихология

ISBN: 9786192230593
Издател: Хомо Футурус
Издадена: 2021
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 20.00 лв.
Цена: 18.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Научна литература, Философия, психология, етика, Психология и психоанализа
Особеностите на човешкия мозък, разказва Ники Хейс в лесния му наръчник по невропсихология

Нашият мозък ни позволява да виждаме нещата и да откриваме смисъл в това, което правим. Той ни дава възможност да предприемем действие: да се движим целенасочено и да извършим това, което ни е необходимо или желаем. Позволява ни да чуваме: да интерпретираме вибрациите във въздуха, за да разпознаем откъде идват и какво може да причинят.

Мозъкът прави същото за останалите ни сетива, включително сетивните рецептори, които са вътре в телата ни и които ни казват какво правят нашите мускули и стави. Нашият мозък прави възможно да се локализираме в материалния свят, да получаваме информация от него и да действаме в него.

Но той прави и много повече от това.

Мозъкът ни позволява да запомняме нещата – при това по повече от един начин. Той складира съзнателните спомени, като номера на ПИН и адреси, но също така ни позволява да си спомняме неща, които са се случили в миналото, и дори ни дава възможност да помним какво искаме да свършим в бъдешето (поне през повечето време!).

Позволява ни да трупаме умения, така че да можем да изпълним действия или да използваме познания с лекота и без да мислим съзнателно за необходимите стъпки, складира модели и значения, така че да виждаме смисъл в новите събития или неща, с които се сблъскваме. Дори ни дава възможност да си въобразяваме нещата, които може да се случат в бъдеще – или пък неща, които може никога да не станат.

Като социални животни, за нас е важно да можем да разпознаваме хората и нашият мозък ни позволява да разпознаваме лица и тела, да различаваме познатите от непознатите индивиди. Мозъкът ни също така прави възможно за нас да развием привързаност и връзки, основни неща в социалния живот, и да общуваме с другите хора, като използваме думи, знаци и символи.

На по-абстрактно равнище мозъкът също така прави възможно за нас да се справяме с „трите основи“ – четене, писане и смятане, всяка от които включва различни части от мозъка. Но да си човек е нещо повече от това да имаш умствени умения от този вид - това е способността ни да съчувстваме на другите, което всъщност ни прави човеци, а мозъкът ни също така ни предлага механизми за самопознание, идентификация и емпатия.

Ние също така имаме емоции и те са възможни единствено защото мозъкът ни се е развил така. Ние изпитваме гняв, страх, щастие и погнуса, чувстваме удоволствие или болка и реагираме на стимули. Има периоди, когато сме нащрек и раздразнителни, периоди, когато сме отпуснати и потопени в състояния като това на яснота на ума, а също и периоди, когато спим.

Тези състояния на съзнанието са част от начина, по който работи мозъкът ни. И като човешки същества, водещи съвременен живот, ние също така вземаме решения. Човешкият мозък е в състояние да се справя с решения на всякакви равнища, от решаването да отпием глътка кафе до решението да купим къща. Мозъкът е прекрасна структура и в тази книга ще изследваме всички тези аспекти от неговата работа.

Книги, подобни на "Човешкият мозък: Лесен наръчник по невропсихология"

Психология - малка енциклопедия
-10%

Психология - малка енциклопедия

Ники Хейс

18.00 лв.
От тишината - звук, от нищото - нещо

От тишината - звук, от нищото - нещо

Сюзън Грифин

20.00 лв.
Механизмите на ума
-5%

Механизмите на ума

Майкъл Луис

18.05 лв.
Ти не си твоят мозък
-5%

Ти не си твоят мозък

Джефри Шуорц

18.05 лв.
Аретика
-10%

Аретика

Димитър Иванов

16.20 лв.

Други книги от Ники Хейс

Коментари за "Човешкият мозък: Лесен наръчник по невропсихология"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах