Абонамент за бюлетин
Човекът, който пресмяташе
-10%

Човекът, който пресмяташе

ISBN: 9786190200154
Издател: Колибри
Издадена: 2017
Брой страници: 288
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 20.00 лв.
Цена: 18.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза, Детска литература, Романи за деца и юноши
Приключенията на един излключителен персийски математик

Пътувайки към Багдад, разказвачът среща обикновен пастир с необикновени математически умения – персиеца Беремис Самир, Човека, който пресмяташе. Двамата продължават пътя си заедно, като минават през опасни изпитания и вълнуващи приключения. Благодарение на своите способности Беремис не само съумява да намира изход от търговски спорове, но и решава с лекота трудни математически задачи, печели турнири по находчивост и се изправя срещу прочути мъдреци и астрономи, зли шейхове и приказни девици. Пътуването на Беремис към Багдад е и пътешествие в света на математиката. Докосваме се до ключови моменти в историята на числата, научаваме за велики математици от Индия, Персия и Древна Гърция, за магическия квадрат и легендата за появата на играта на шах.

Освен очарователна арабска приказка книгата е и учебник по математика. Ала не със скучни и сложни формули, а основан на разсъжденията на Беремис, които разкриват тясната връзка между науката и заобикалящия ни свят.

---------------------

Жулио Сезар де Мело е Соуза (1895-1974), по-известен с псевдонима Малба Тахан, е бразилски писател, математик и педагог. Запален почитател на арабската култура, пише десетки книги в духа на „Хиляда и една нощ“, доста от тях посветени на забавната математика. Повечето от своите произведения издава с името Малба Тахан – средновековен арабски автор, когото измисля, за да придаде по-голяма автентичност на творбите си. Чрез очарованието на арабските приказки успява да събуди интереса на читателите към математиката. Най-значителният му успех е детско-юношеският роман „Човекът, който пресмяташе“ (1938) – с него той става известен не само в Бразилия, а и в цял свят. През 1972 г. е отличен с Наградата на Бразилската литературна академия, което го превръща в част от бразилската литературна класика.

Книги, подобни на "Човекът, който пресмяташе"

ASAP - Възможно най-скоро

ASAP - Възможно най-скоро

Акси О

22.00 лв.
Влюбих се в надеждата
-10%

Влюбих се в надеждата

Ланкали

22.50 лв.
Момченцето на моста
-10%

Момченцето на моста

М. Р. Кери

19.80 лв.
Добре сме
-10%

Добре сме

Нина Лакур

14.31 лв.
Хари Потър и Орденът на феникса, книга 5 (илюстровано издание)
-5%

Хари Потър и Орденът на феникса, книга 5 (илюстровано издание)

Дж. К. Роулинг

65.55 лв.

Допълнителни материали Други книги от Малба Тахан

Коментари за "Човекът, който пресмяташе"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах