Абонамент за бюлетин
Чешки съновник
-10%

Чешки съновник

ISBN: 9789545532580
Издател: Парадокс
Издадена: 2018
Брой страници: 500
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Чешка
Корична цена: 23.00 лв.
Цена: 20.70 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза, Исторически
Романът "Чешки съновник" от Лудвик Вацулик е средищно за чешката проза от втората половина на XX в. произведение. За първи път е публикуван в нелегално самиздатско издание през 1981 г., през 1983 г. излиза в знаменитото емигрантско издателство 68´ Publishers в Торонто, а първото официално издание в родината му се осъществява през 1990 г.

Написана под формата на дневник, книгата проследява една година от живота на своя герой, чийто прототип е самият автор, и пресъздава обществената ситуация в Чехословакия от края на 70-те години на миналия век, както и атмосферата в дисидентската литературна общност. Макар да съдържа множество реални факти, а героите му да са действителни личности, "Чешки съновник" не е документална книга, а многопластов художествен разказ за опита на личността и обществото с тоталитарната власт.

Съчетавайки автобиографизъм и художествена измислица, достоверност и въображение, фактология и фикция, Лудвик Вацулик създава един от най-оригиналните опити с жанра на романа в родната си литература от последните десетилетия на миналия век.

Прозаик, публицист и общественик, Лудвик Вацулик (1926 - 2015) е един от най-значимите автори на съвременната чешка литература. Той е основна фигура в дисидентските литературни кръгове през 70-те и 80-те години на миналия век, основател на легендарната самиздатска поредица Petlice ("Мандало"). Вацулик е автор на знаменития манифест "2000 думи", публикуван през лятото на 1968 г., станал известен като манифеста на Пражката пролет.

Книги, подобни на "Чешки съновник"

Царина

Царина

Елън Алпстен

25.00 лв.
Дъщерята на Аушвиц

Дъщерята на Аушвиц

Малкълм Брабант

22.00 лв.
Кралица Марго
-10%

Кралица Марго

Александър Дюма

22.50 лв.
Апокрифният живот на Франциск от Асизи
-10%

Апокрифният живот на Франциск от Асизи

Масимилиано Фели

22.50 лв.
Клитемнестра
-10%

Клитемнестра

Костанца Касати

20.70 лв.

Други книги от Лудвик Вацулик

Коментари за "Чешки съновник"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах