Абонамент за бюлетин
Черните дупки и други мелодии от Космоса
-10%

Черните дупки и други мелодии от Космоса

ISBN: 9789542828013
Издател: Сиела
Издадена: 2019
Брой страници: 204
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 16.00x23.00
Корична цена: 14.90 лв.
Цена: 13.41 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Научна литература, Астрономия и физика
Всеки учен в някакъв момент е бил принуден да изостави своя оригинална идея, когато по пътя е открил по-добра. Това ми се е случвало както като учен, така и като автор. Бях се заела да напиша една книга, а по пътя открих друга.

Намерението ми беше да съставя описание на черните дупки, като тръгна от Лазер интерферометърната гравитационно-вълнова обсерватория (ЛИГО) и разгледам мотивите за настървения интерес към математическата теория на черните дупки и техните астрофизични реалности. Като теоретик с научен интерес към резултатите, които обещаваше ЛИГО, продължавах да съм необяснимо откъсната от практическите битки на експериментаторите. Посещавайки експерименталните площадки обаче, аз се влюбих във физическата страна на експеримента и екстремността на предизвикателството. Завладя ме истинска възхита, но и загриженост, че тази мисия, която все още не оценявах напълно, може да е по-маргинализирана, противоречива и рискова, отколкото обикновено предполага подобен голям бюджет. По пътя открих една история, изтъкана от вечните теми: устрем, амбиция, любопитство, конфликт, упорство, непокорство. Насърчавана от своя редактор Дан Франк, положих огромни усилия да изоставя материал за близо цяла книга в преследване на повествованието, което ви очаква тук.

При завършването на първата чернова през август 2015 г. експериментатори ми довериха да не очаквам откритие поне още две години. В това време Рей Уайс, един от архитектите на ЛИГО и ключов герой в тази книга, ми даде насока за заглавието „Черни дупки...“, изразявайки безпокойство, че съществува реална опасност експериментът да не открие черни дупки.

Тази книга е колкото за процеса, толкова и за самата наука. Не бих могла да почувствам драматизма и несигурността на експеримента, ако успехът му беше гарантиран от самото начало. По едно изключително щастливо космическо съвпадение аз работех в условията на благотворното напрежение между сигурност и несигурност. Това не е история на успех или провал. Тя е за преследването, за онзи Фицкаралдовски почин за прекарването на параход през планина. Написах „Черни дупки...“ с очакване и ще съм вечно благодарна на своите забележителни колеги експериментатори за това, че ми предоставиха идеалния материал за епилога.

Книги, подобни на "Черните дупки и други мелодии от Космоса"

Съкровищата на Галактиката

Съкровищата на Галактиката

Александър Куртенков

14.90 лв.
Квантово превъзходство
-10%

Квантово превъзходство

Мичио Каку

17.99 лв.
Звезден пратеник
-5%

Звезден пратеник

Нийл Деграс Тайсън

18.91 лв.
Произход на Вселената For Dummies
-5%

Произход на Вселената For Dummies

Марк Фрари, Стивън Пинкок

20.90 лв.
Фундаментално. 10 ключа към реалността

Фундаментално. 10 ключа към реалността

Франк Уилчек

18.00 лв.

Други книги от Джана Левин

Коментари за "Черните дупки и други мелодии от Космоса"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах