Абонамент за бюлетин
Чекмедже за единични неща
-10%

Чекмедже за единични неща

ISBN: 9789548689113
Издател: Ерго
Издадена: 2011
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 12.00 лв.
Цена: 10.80 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза
19 днешни БГ притчи за живота, любовта, смъртта, битието ни на човеци и ангели! Вълнуват, разнищват, тревожат, капитулират, оттук те КАТАПУЛТИРАТ към бъдното, от бъдното – в несбъдното... Не те оставят безучастен!

"Убеден съм, че сборникът с разкази на Гергана Пожарски "Чекмедже за единични неща" представлява един от най-ярките образци на характерното за нашата литература великолепно разказваческо умение. Нейните разкази носят в себе си стихията на днешния ни живот във всичките му характеристики, с всичките му метастази, което превръща прозата й не просто в описател, но и в анализатор на онова, което се случва с българския homo sapiens през последните години на преход и криза. Разказите на Гергана Пожарски са истински, в това няма съмнение. И в същото време – струват ни се някак странни, особени, някак призрачни чак. Нещо като неслучваемост, която се е случила; несъстояемост, която се е състояла; нереализуемост, която се е реализирала. Приличат на сюрреалистични платна... Защото между нейните страници ще се срещнем с разказвач от ранга на най-големите български повествователи, а самата книга – убеден съм – ще се превърне в един от белетристичните жалонни образци за развитието на българската литература днес."
Митко Новков

Гергана Пожарски е родена в гр. Плевен. Учи философия, културология и социална педагогика в СУ "Св. Климент Охридски". Публикува поезия, критика и разкази в периодични издания, между които "Литературен форум", "Литературен вестник", "Аудитория", "Сега". Била е редактор на приложението “Книжен свят” на в. “Литературен форум”. Интересите й са свързани с философията на езика и философската херменевтика, като засягат теорията на разбирането и най-вече символното съпоставяне на различни класове семантични системи, осъществявано в акта на осмисляне. През последните години усърдно работи за подобряване на качеството на живот на децата без родители и на младежите, отрасли в социални домове. Насочва вниманието си върху психологическото и социално консултиране, с цел преодоляване на травмата от изоставянето. Един от създателите и първи управител на Защитено жилище "Заедно" в с. Гурмазово за младежи, лишени от родителски грижи.



...
Очите му бяха огромни и кръгли и имах чувството, че всеки момент ще зареве от мъка. Само че ревнах аз. Аз, който не помня да съм плакал от ученическите си години (и то - от ранните такива), се свлякох върху дюшемето от парен бук на пода в синята стая за гости, току до дървените крака на стола, върху който седеше видим само от мен ангел, и се разциврих като девойка. Сцената беше идиотска. Най-идиотската, в която съм участвал. Как можа точно аз да попадна в подобна ситуация – никога не съм вярвал във врели-некипели. Как можа тъкмо аз, най-здравомислещият човек, когото познавах, да полудея. Да изперкам. Да ми се разхлопа дъската. Да ми се развинтят бурмичките. Да виждам ангели посред бял ден.
Това не можеше да е истина. Не желая да е истина! Вдигнах решително глава към нещото и заявих:
– Отказвам да приема това, което си мисля, че виждам. Ти просто не съществуваш и толкова.
Точно в този миг бледото зимно слънце освети ангела изотзад и той внезапно се сдоби с ореол.

Книги, подобни на "Чекмедже за единични неща"

Нечестивците се жалват пред Конституционния
-10%

Нечестивците се жалват пред Конституционния

Веселин Панайотов

27.00 лв.
Днес не ми се излиза
-10%

Днес не ми се излиза

Неда Узунколева

16.20 лв.
Не е лесно да си демон

Не е лесно да си демон

Божидар Бакалов

24.90 лв.
Успех или щастие
-10%

Успех или щастие

Калоян Кирилов

22.50 лв.
Няколко текста за любовта
-10%

Няколко текста за любовта

Яна Борисова

26.10 лв.

Други книги от Гергана Пожарски

Коментари за "Чекмедже за единични неща"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах