Абонамент за бюлетин
ЦСКА. Няма бъдеще без история

ЦСКА. Няма бъдеще без история

ISBN: 9786197529197
Издател: Premium books
Издадена: 2021
Брой страници: 216
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 14.00 лв.
Цена: 14.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Спорт и туризъм, Спорт и бойни изкуства
320 въпроса от историята на клуба - куиз книга

Темата на книгата е една - единствена – ЦСКА! Всъщност темата е необятна, по нея можеш да произведеш хиляди и хиляди въпроси. В тази поредица от футболни куизове, традиционно се предлагат 300 въпроса. При ЦСКА решихме да е малко по-различно – да направим лека заигравка с 31-кратния шампион и по този начин те да станат 31 х 10 = 310. Малко повече. Дори с едно намигване към бъдещето, което на червените фенове им се иска да е далеч по-близко, включихме и бонус част – 32-ра. Надяваме се, че намекът е повече от ясен. Та така – това са 320 въпроса около историята, развитието, рекордите, постиженията, скандалите, играчите, треньорите, стадиона, европейското участие, любопитните факти – все за ЦСКА. А ако успеете да си припомните тези над седем десетилетия на славния червен отбор, ако сме ви помогнали да научите нещо ново, то вие вече сте някакъв вид милионери. Не с пари, макар че го пожелавам на всеки. А със знание. Което е безценно. И още по-важното – всеки един от вас ще продължи да съхранява традицията и историята, да я пази, да я препредава на приятел, на син, на внук. Традицията ЦСКА!

Кой иска да бъде милионер?

Знаете го това предаване, у нас то дойде под името „Стани богат“. В Англия тръгва в края на миналия век, когато още не използвахме телефоните си, за да проверим бързо отговора на някой въпрос, докато участникът в тв ефира се поти и търка бавно пръсти върху челото си. Днес е лесно, интернет помага, но въпреки развитието на технологиите магията на куизовете, на игрите с въпроси, на загадките остава непреходна. Дори да попаднете на някое старо издание на легендарната игра от соцвреме в България „Минута е много“, пак ще ви бъде интересно, сигурен съм.

Сега имате на разположение много въпроси. И съответните предположения, както и верни отговори. Темата е една-единствена – ЦСКА! Всъщност темата е необятна, по нея можеш да произведеш хиляди и хиляди въпроси. В тази поредица от футболни куизове традиционно се предлагат 300 въпроса. При ЦСКА реших да е малко по-различно – да направим лека заигравка с 31-кратния шампион и по този начин те да станат 31 х 10 = 310. Малко повече. Дори с едно намигване към бъдещето, което на червените фенове им се иска да е далеч по-близко, включихме и бонус част – 32-ра. Надявам се, че намекът е повече от ясен. Та така – това са 320 въпроса около историята, развитието, рекордите, постиженията, скандалите, играчите, треньорите, стадиона, европейското участие, любопитните факти – все на ЦСКА. Идеята ми беше куизът да следва някаква плавна хронология и да обхване максимално голяма част от събитията за изминалите 73 години. И какво се получи в крайна сметка? Не просто един куиз или забавно четиво, а сякаш една наново събрана и пренаписана под любопитен ракурс история на най-титулувания роден футболен гранд. Често, отваряйки някоя историческа книга, авторът започва с въведението, че не претендира за цялост и за пълна достоверност на изложените от него събития, просто предлага някакъв нов прочит на дадена тема. Така е и тук. Макар че достоверност трябва да има, тъй като става дума за конкретни факти – за точно зададени въпроси и за абсолютно верни (проверени допълнително от сигурен източник) отговори. Но в процеса на самата работа открих за първи път интересни неща, случки и събития, които не знаех, за които бях забравил, които дори не можех да повярвам, че са истина. Честен съм – книгата е интересна, завладяваща, може да тренирате собствените си познания за ЦСКА, и най-вече да изпитвате останалите колко знаят. И разбира се, без да проверяват в смартфоните си.

Длъжен съм още веднъж да подчертая какво голямо богатство е ЦСКА. Във всеки един аспект. Десетилетията са отмили спомена за много от черно-белите герои, новото време е безпощадно в налагането на бързи идоли за сметка на старите юнаци. Но ЦСКА е бил съграждан от всеки един играч – от онези със стотици мачове с червената фланелка до онези с по 10 – 15 участия, с един-два гола. ЦСКА е трупал своята история с всяка победа, всяка спечелена точка, всеки гол. Опитал съм се максимално да балансирам нещата, да се припомнят не само знаменитите мигове и паметните мачове, но също така и по-слабо известните моменти, периоди, имена. Би било донякъде и обидно да задавам въпрос на фен на ЦСКА: „Кой е екзекуторът на „Ливърпул“?“. По добре да го попитам: „Кой е вкарал победния гол срещу „Линфийлд“ през 1967 година, който праща ЦСКА на първи полуфинал за КЕШ?“. Ако знае – значи е на „ти“ с историята на клуба, ако сега научи – вече ще знае и ще обогати допълнително своята ерудиция.

Така че спокойно може да си организирате една импровизирана игра с приятели, със съмишленици. Дори с привърженици на други отбори. Защото ЦСКА е огромна част от историята на българския футбол. Улеснението е от наша страна, тъй като не ви се налага да търсите и да съставяте въпрос по въпрос – ето ви 320 накуп. Станете богат със своите познания. Дори за популярния водещ на играта у нас – Ники Кънчев, има въпрос. Ще си го намерите къде е сред страниците на куиза. А ако успеете да си припомните тези над седем десетилетия на славния червен отбор, ако съм ви помогнал да научите нещо ново, то вие вече сте някакъв вид милионери. Не с пари, макар че го пожелавам на всеки. А със знание. Което е безценно. И още по-важното – всеки един от вас ще продължи да съхранява традицията и историята, да я пази, да я препредава на приятел, на син, на внук. Традицията ЦСКА!

Ники Александров

Въпросите в тази книга обхващат събитията до 1 август 2021 година! Бъдете уверени, че се съобразявате с тази дата, когато търсите отговор на част от тези въпроси. Успех!

Книги, подобни на "ЦСКА. Няма бъдеще без история"

Реал Мадрид. Владетелят На Европа

Реал Мадрид. Владетелят На Европа

Ники Александров

15.00 лв.
Италия - Синята футболна мода

Италия - Синята футболна мода

Ники Александров

14.00 лв.
ЦСКА. 320 въпроса от историята на клуба - куиз книга

ЦСКА. 320 въпроса от историята на клуба - куиз книга

Ники Александров

18.00 лв.
Тай Чи. Гимнастика за здраве и младост
-10%

Тай Чи. Гимнастика за здраве и младост

Лой Со

9.89 лв.
Всичко за хранителните добавки за мъже и жени

Всичко за хранителните добавки за мъже и жени

29.90 лв.

Други книги от Ники Александров

Коментари за "ЦСКА. Няма бъдеще без история"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах