Абонамент за бюлетин
Химн на демократичната младеж
-10%

Химн на демократичната младеж

ISBN: 9789545532450
Издател: Парадокс
Издадена: 2019
Брой страници: 170
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 13.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
„Химн на демократичната младеж" представя шест истории за развитието на "средния бизнес" в Източна Украйна по време на първоначалното натрупване на капитала от 90-те години на миналия век, като всеки има свое разбиране за този термин и то рядко съответства на икономическите дефиниции. Героите са бизнесмени, на които хич не им се иска да се бъхтят, но и не им стиска да крадат мащабно, поради което се възползват от остатъците от стария режим и ги трансформират в своя полза в новото демократично време.

Идеологемата за средната класа, гръбнака на съвременното капиталистическо общество, се разбива в посткомунистическата икономическа действителност. В това пространство на рекет, корупция, кражби, далаверки и данъчни измами действат странни закони, които са неразбираеми за другите народи от Европа, понякога са неразбираеми и за славянските народи, а се случва и самите украинци да не си ги разбират. На българската публика е добре позната картинката на раждането и развитието на средния бизнес, но Жадан я пресъздава с изключително чувство за хумор, а усещането, което оставя книгата не е тягостно и можем да приемем твърдението на Юрий Андрухович, че „Жадан отново е написал най-добрата си книга".

Сергий Жадан е роден през 1974 г. в Старобилск, Луганска област Превежда поезия от немски (Целан), английски (Буковски), белоруски и руски. Неговите собствени поетически и прозаични текстове, отличени с много национални и международни награди, са преведени на над тринадесет езика. Наричаният от критиката „Черният романтик" е активен организатор на литературния живот в Украйна като през 2017 г е удостоен с държавна награда „Василий Стус" за особен принос към украинското култура и активна гражданска позиция.

По време на многобройните си турнета с поетически рецитали и метения, Жадан често е съпровождан от собствената си ска-пънк група „Кучета в космоса" Живее и работи в Харков.

Книги, подобни на "Химн на демократичната младеж"

Бисери на мъдростта

Бисери на мъдростта

Огняна Иванова

19.90 лв.
Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.
Момичето, което пропадна в морето
-10%

Момичето, което пропадна в морето

Акси О

19.80 лв.
Поп, дама, вале / Смях в тъмното
-10%

Поп, дама, вале / Смях в тъмното

Владимир Набоков

25.20 лв.
Без герой

Без герой

Т. К. Бойл

22.00 лв.

Други книги от Сергей Жадан

Коментари за "Химн на демократичната младеж"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах