Абонамент за бюлетин
Трудно е да бъдеш бог
-10%

Трудно е да бъдеш бог

ISBN: 9789542823216
Издател: Сиела
Издадена: 2017
Брой страници: 216
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 10.00 лв.
Цена: 9.00 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Фантастика, фентъзи
Аркадий и Борис Стругацки са сред най-великите имена в руската фантастика, а „Трудно е да бъдеш бог” се счита за една от най-важните им творби.

"Върху устоите на фантастиката, братя Стругацки пишат история, която победи и надживя абсурдния, измислен обществен строй, в който самите те бяха принудени да съществуват. В този смисъл - техният талант е двоен."
Захари Карабашлиев

В период, когато научната фантастика е била единственият начин за писателите в Съветския съюз да отправят критика към режима, „Трудно е да бъдеш бог” изпъква като възхвала на стремежа към свобода и критика към овчедушното примирение с неправдите на тоталитаризма. В далечното бъдеще,когато на Земята вече съществува съвършеното общество, Антон е изпратен на планета, където технологичното и социалното равнище са на нивото на Средновековието. В сравнение с местните хора, той е невъзможно силен, непобедим, божествен, но инструкциите му са ясни: няма право да се меси, няма право да влияе, няма право да убива. Мисията му е да предава развитието на това общество и да го изследва в сянка. Въпреки неправдите, на които става свидетел.

Когато светът се срива пред очите ти, когато умират невинни, всяка надежда е стъпкана и сивотата и отчаянието заплашват да те погълнат, когато си длъжен да останеш безучастен наблюдател на страданието, тогава осъзнаваш колко трудно е да бъдеш бог.

-------------------

Това изцяло е една от най-добрите книги, които съм чел някога! Изключително уникален и пълен с нюанси поглед върху отминалото социално битие на хората. И въпреки това, книгата е толкова актуална и в наши дни. Тя разказва историята на човешкото общество, което се развива на една друга планета.

Читателско мнение

Книги, подобни на "Трудно е да бъдеш бог"

Охлюв на склона

Охлюв на склона

Аркадий, Борис Стругацки

12.00 лв.
Този чаровен мъж

Този чаровен мъж

С. К. Макдонъл

25.00 лв.
Зората на Оникса

Зората на Оникса

Кейт Голдън

23.00 лв.
Странстващата Земя
-10%

Странстващата Земя

Лиу Цъсин

22.50 лв.
Деца на времето, книга 1
-10%

Деца на времето, книга 1

Ейдриън Чайковски

31.50 лв.

Други книги от Аркадий

Коментари за "Трудно е да бъдеш бог"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах