Абонамент за бюлетин
Токая Гранде
-10%

Токая Гранде

ISBN: 9786191508433
Издател: Колибри
Издадена: 2017
Брой страници: 552
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 20.00 лв.
Цена: 18.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Тъмната страна

Заел заслужено място сред стоте най-добри писатели на XX век, преведен на 50 езика, блестящият романист Жоржи Амаду (1912-2001) отново пренася своите читатели в необятния бразилски Североизток, елдорадото на какаото, прославило щата Баия. „Токая Гранде“ е една от късните му творби, в която се преплитат истина и легенди, реализъм и мистична реалност. В нея той описва стихийното възникване на селище в зората на миналото столетие по пътя на керваните, тежко натоварени с благословения плод. Заченато с насилие, за едни пристан и рай, за други – „убежище на бандити“, „цитадела на греха“ и „царство на Сатаната“, то е съградено с много надежда и воля за по-сносен живот. Героите са богати земевладелци и достолепни съпруги, майстори занаятчии и вещи търговци, учени люде и първични селяни със здрава житейска философия, жреци и духовници, наемници, надничари и момичета на удоволствието - пъстра многослойна общност, диреща покровителството на езически божества и християнски светии.

През погледа на вълшебника на словото Жоржи Амаду историята на Токая Гранде (Голямата засада) не е суха хроника, нито апотеоз на знаменателни събития и паметни дати, а художествен летопис, изтъкан от човешки съдби, от тъмни страсти и гореща чувственост, от благородство и свирепа мъст, от несбъднати копнежи за честити бъднини, пропит с дъх на кръв, на благодатна земя, на мъжка сила и на женска плът.

-----------------

Жоржи Амаду (1912–2001) е роден в бразилския щат Баиа, от който по-късно ще черпи ненаситно, пресъздавайки бразилските действителност и душевност с помощта на фолклорни и фантастични елементи. Като политически емигрант във Франция в края на 40-те години попада в компанията на личности като Сартр, Арагон и Пикасо, които оказват важно въздействие върху мирогледа му. През 1958 г. с книгата си „Габриела, карамфил и канела“ Амаду изоставя политическото си мисионерство и създава литературата, която го прославя завинаги и навред по света, издигайки бразилската литература като цяло до световните върхове. „Амаду“ на португалски означава „любим“, „обичан“, и той наистина е един от любимите писатели на цели поколения. Със своите 32 романа, преведени на 48 езика, Амаду е най-четеният и най-продаван бразилски писател и до днес.

Книги, подобни на "Токая Гранде"

Старите моряци
-10%

Старите моряци

Жоржи Амаду

14.40 лв.
Неразделните

Неразделните

Симон дьо Бовоар

20.00 лв.
И заживели вечно нещастни

И заживели вечно нещастни

Стефани Гарбър

25.00 лв.
Неразделните

Неразделните

Ървин Д. Ялом

26.00 лв.
Любов, или нещо такова

Любов, или нещо такова

Тересе Тунген

22.00 лв.

Допълнителни материали Други книги от Жоржи Амаду

Коментари за "Токая Гранде"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах