Абонамент за бюлетин
Тичай или умри
-10%

Тичай или умри

ISBN: 9789549535778
Издател: Вакон
Издадена: 2014
Брой страници: 224
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 17.00 лв.
Цена: 15.30 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Преводна литература, Спорт и туризъм, Спорт и бойни изкуства, Биографична литература
"Болката е само в главата ти. Овладей я, разруши я, елиминирай я и продължавай напред."
Килиан Жорнет

Това е личната история на един ултраатлет, който се противопоставя на физичните закони и не приема ограниченията на тялото и духа.

Килиан Жорнет е име, което за кратко се издигна като самостоятелен връх по всички писти на екстремното бягане. В „Тичай или умри“ талантливият атлет ни повежда по скритите пътеки на собственото си съзнание. Младият каталунец придава нов смисъл на автобиографичния жанр: километрите и титлите са без значение, това е едно живо четиво, продължителна медитация, кинематография на вътрешния поглед. Вече не сме публиката на Килиан, превръщаме се в него, усещаме болката му, непоносимата болка и непреклонното желание да превъзмогне ограниченията на ума и физиологията. Как свръхбегачът успява да събере силите си там, където мнозина биха се отказали? И защо победата не означава да прекрачиш финиша?

Прекосяваме величествените Пиренеи, потапяме се в мъчителната обиколка около езерото Тахо, изживяваме болезнената битка на славните „Западни щати” и се задъхваме по пътя на едно рекордно преодоляване на Килиманджаро. „Тичай или умри” разголва един свръхчовек до неговата напълно човешка същност. Той няма имунитет срещу болката, мускулите му се схващат, умът му го съблазнява да се откаже, но това, което Килиан притежава в изключителни дози, е необикновената жажда за себенадрастване. За да преодолее монотонния пейзаж, повтарящите се движения, за да държи очите си отворени в продължение на изнурителните часове, Килиан си представя, че е индианец, който носи важно съобщение на съседно племе, че е беглец, който тича за живота си, или пък рицар в Средновековието. Това са неговите малки трикове, защото отказът не е вариант, трябва да продължаваш дори когато не можеш, дори когато тялото ти се съпротивлява, дори когато съзнанието започне да те предава. „Тайната не е в краката ти, а в силата на ума.”

Разказът прелива в поезията на човешките ултравъзможности, един силен и мотивиращ манифест, който не дава лесни отговори. Килиан не се стреми към победи и медали, за него най-големият успех се крие в това да надмогне себе си, да разшири възможностите си, да надгради потенциала си, за да се превърне в по-добра версия на това, което е бил. Любовта към планините и медитативното състояние на продължителното бягане, които са неразривна част от същността на атлета, са го превърнали в мъдрец на твърде ранна възраст. Според него „Няма стил, който да е идеален за всеки бегач, но всеки има своя идеален стил на бягане”. Килиан не предписва рецепти, а само ни позволява да препуснем с него из дебрите на собствения му забележителен път. Но това, което всеки може да открадне за себе си от невероятния каталунец, е непрестанният стремеж, силата и несломимата воля да не приемаш, че има нещо невъзможно.

-------------
Килиан Жорнет е световен шампион по бягане на свръхдълги разстояния и ски алпинизъм от Каталуния, Испания. Роден е през 1987 г. и е израсъл в сянката на Испанските Пиренеи. На петгодишна възраст вече е покорил най-високия връх в Пиренеите – Ането. Има многобройни постижения в бягането на свръхдълги разстояния. Жорнет е четирикратен носител на Европейската купа по вертикално бягане и трикратен шампион на извънредно тежкото състезание „Монблан“, а през 2011 г. печели най-старото състезание на 100 мили в света – „Западни щати“, провеждано в Сиера Невада, Калифорния. Поставял е рекорди по бързо изкачване в планини по цял свят, в това число и Килиманджаро. В момента работи по дългосрочен проект, наречен „Върховете на моя живот“, който съчетава ски алпинизъм и бягане. С него Килиан Жорнет цели да постави рекорди по бързо изкачване и слизане на едни от най-високите върхове в света – Аконкагуа, Денали и Еверест.

------------
„Най-издръжливият спортист на своето поколение.”
New York Times

„Тичай или умри“ е забележителна история, резюме на един необикновен живот и спортна кариера, която е в самото си начало. Но Жорнет не просто подрежда хронологично постиженията си, той пише от сърце и мотивира всеки читател, независимо от способностите му. Подгответе се да се изправите пред границите на собствените си възможности.”
Greatist

„Първата истинска звезда, която взриви пистите за бягане… Жорнет има много да търси, докато открие рекорд, който да не може да разбиe.”
Runner’s World

„Рядко някой световноизвестен атлет в разцвета на силите си притежава такава прямота, честност и мъдрост като Килиан Жорнет в „Тичай или умри“… Времето, прекарано в планините, го е превърнало в мъдър старец по душа и страхотен разказвач… Интригуващо четиво.”
Competitor Magazine

„В книгата „Тичай или умри“ Жорнет предлага на читателя един суров, безкомпромисен поглед към живота, тренировките и мотивацията за успех, а разказът му е изпълнен с вълнуващи истории от първо лице за многобройните му приключения.”
TriEdge.net

„Тичай или умри" ме мотивира да избягам ултрамаратон. Често се чудя какво се върти в главата на всеки, който бяга на разстояния над 160 километра. Килиан описва в детайли всяка една своя мисъл, всяко едно чувство.”
Detroit Runner

Книги, подобни на "Тичай или умри"

Над облаците
-10%

Над облаците

Килиан Жорнет

18.90 лв.
Андрий Шевченко: Моят живот, моят футбол

Андрий Шевченко: Моят живот, моят футбол

Андрий Шевченко, Алесандро Алчато

21.00 лв.
Златан Ибрахимович: Адреналин. Моите неразказани истории
-10%

Златан Ибрахимович: Адреналин. Моите неразказани истории

Златан Ибрахимович, Луиджи Гарландо

22.50 лв.
Великите футболисти на ХХ век
-10%

Великите футболисти на ХХ век

Анна Покровская

17.91 лв.
Арсенал Лондон. Завинаги

Арсенал Лондон. Завинаги

Станил Йотов

15.00 лв.

Допълнителни материали Други книги от Килиан Жорнет

Коментари за "Тичай или умри"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах