Абонамент за бюлетин
Сърце на вятъра
-10%

Сърце на вятъра

ISBN: 9786190200598
Издател: Колибри
Издадена: 2017
Брой страници: 168
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 16.00 лв.
Цена: 14.40 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Композиран като пъзел от взаимно допълващи се истории, поднесени от различни герои, романът „Сърце на вятъра“ се отличава с колоритен езиков многоглас, опростена пунктуация и лаконичен изказ, под чиято повърхност боботи тектоничното движение на дълбоки морални дилеми и силни полюсни чувства. В борбата си да преодолеят последиците от финансовата криза, жителите на ирландско градче са принудени да надникнат отвъд привидностите в обществените и личните си отношения, да се преборят с демоните си, да разгадаят едно старо убийство и едно ново отвличане, да се съхранят поотделно и като общност, да поставят ново начало.

Този горчиво-ироничен, безпощаден и остроумен текст с дръзка композиция и впечатляваща езикова виртуозност е едно от най-интригуващите явления в съвременната европейска проза.

-------------------

Донал Райън (р. 1976 г.) е литературното явление в най-новата ирландска проза. Юрист по образование, той е държавен служител до 2014 г., когато се отдава изцяло на писането. Автор е на три романа: The Spinning Heart (Сърце на вятъра, 2012), The Thing about December (2013) и All We Shall Know (2016), както и на сборника с разкази A Slanting of the Sun (2015). След 47 отказа първият му издаден роман незабавно попада в дългия списък за наградата „Букър“, печели наградата на в. „Гардиън“ за дебютна книга, Ирландската литературна награда за дебют и на приза Книга на годината за 2012 г., а през 2016 г. става носител и на Европейската награда за литература. На литературния фестивал в Дъблин през 2016 г. е обявен за ирландска книга на десетилетието. Едноименният разказ от сборника му става Ирландски разказ на годината за 2015 г.

------------------

Бях много впечатлен от тази книга като проект – историята на ирландско градче след финансовия срив, разказана чрез 21 различни гласове, по един на глава, нито един повтарящ се. Има много насилие и тъга, но и моменти на доброта, и като цяло ми хареса как лентата се сменяше из целия град при различните перспективи за едно и също събитие.

Читателско мнение

Книги, подобни на "Сърце на вятъра"

Кралицата на пръстения остров
-10%

Кралицата на пръстения остров

Донал Райън

17.01 лв.
Бисери на мъдростта

Бисери на мъдростта

Огняна Иванова

19.90 лв.
Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.
Момичето, което пропадна в морето
-10%

Момичето, което пропадна в морето

Акси О

19.80 лв.
Поп, дама, вале / Смях в тъмното
-10%

Поп, дама, вале / Смях в тъмното

Владимир Набоков

25.20 лв.

Допълнителни материали Други книги от Донал Райън

Коментари за "Сърце на вятъра"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах