Абонамент за бюлетин
Сънят на Гаучоида
-10%

Сънят на Гаучоида

ISBN: 9789543304776
Издател: Унискорп
Издадена: 2018
Брой страници: 112
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 14.00 лв.
Цена: 12.60 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза, Фантастика, фентъзи
Младият аржентински писател Микел Ниева е малко познат извън родината си, но вече има зад своя гръб няколко провокативни книги. Като преводач на антична поезия и познавач на латиноамериканския авангардизъм той си позволява рядката киберпънк среща на минало, съвременност и бъдеще.

В книгата има три основни сюжетни линии. Първата е бунтът на един андроид (робот с човешки външен вид), който обаче е „гаучоид” – прилича на гаучо. Той се разболява психически, бива изтезаван и вдига бунт, но едновременно с това рецитира стихове и пее като паядор (аржентински бард). Втората основна линия е за откриването на нови наркотици от големите корпорации – включително „сок от компютърна мишка” – и как тези корпорации смазват хората по своя път (сюрреалистичен привкус). Третата линия напомня разказ на ужасите: едно момче е влюбено в момиче, но не може да бъде с нея (тя е хипи, „нюейдж” и пр.). Момчето случайно попада в секта, която се опитва да пробуди тялото на Д. Ф. Сармиенто, един от първите президенти на Аржентина с много характерен външен вид и възгледи – той е също така и писател. Те успяват да пробудят тялото, но то излиза от контрол и избива множество хора по особено жесток начин.

Въпросните сцени са алегория за насилието в Аржентина през 2001 г. Финалът на романа ни среща с група андроиди, сред които е самият писател, но се оказва, че и той, и въображаемият читател са под заплаха, че са следени и пр.

В експерименталния роман „Сънят на гаучоида“ (2013) се преплитат идеите за смесването, връзката и взаимното проникване на човека и машината и за реалната и подменената действителност..

Присъстват андроидите (тук те са по-скоро гаучоидите), наркотиците и корпорациите, но разюзданото въображение търси повече разпилени, почти графични видения, отколкото някакъв сюжет и история, и повече въпроси, отколкото отговори.

Книги, подобни на "Сънят на Гаучоида"

Трите очи

Трите очи

Морис Льоблан

18.00 лв.
Маракотовата бездна и други фантастични истории
-5%

Маракотовата бездна и други фантастични истории

Артър Конан Дойл

19.00 лв.
Последната саможертва, книга 6
-10%

Последната саможертва, книга 6

Ришел Мийд

17.91 лв.
Прахта на библиотеките

Прахта на библиотеките

Митко Маджунков

30.00 лв.
Момченцето на моста
-10%

Момченцето на моста

М. Р. Кери

19.80 лв.

Други книги от Микел Ниева

Коментари за "Сънят на Гаучоида"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах