Абонамент за бюлетин
Съвършената вечеря
-10%

Съвършената вечеря

ISBN: 9789542917779
Издател: Gourmet Publishing
Издадена: 2015
Брой страници: 296
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 20.00 лв.
Цена: 18.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
„Съвършената вечеря“ е вълнуващ и апетитен тур из Франция, свързан с историята на френската гастрономия – едно пътешествие от Париж до Прованс и от Кот д'Азур до Нормандия по следите на изчезващите вкусове на една велика кухня.

Роденият в Австралия жител на Париж Джон Бакстър – мемоарист и критик, известен и с книгата си „Най-хубавата разходка на света: един пешеходец в Париж“ от 2011, изследва Франция чрез нейната кухня.

След разочароващ и претенциозен обяд в ресторанта на величественото парижко Гран Пале, авторът си задава въпроса какво се случва с грандиозната френска кухня отпреди 50 години. Дали някой някъде все още пече вол и дали още се помнят класическите рецепти, предавани от поколение на поколение? Авторът решава да създаде съвършеното меню за една велика вечеря – меню, което да е съизмеримо с архитектурното величие на Гран Пале и с репутацията на френската класическа кухня, заради която тя е обявена от UNESCO за нематериално културно наследство.

Бакстър започва с намирането на стари менюта от вехтошарски пазар и се впуска да пътува из страната, за да се запознае задълбочено с традиционните ястия и съставки, пропити с гастрономическата история на Франция. Чрез неговия богат и забавен изказ, читателят научава любопитни истории за сладките мадлени, вдъхновявали някога Марсел Пруст, за легендарните черни трюфели от Перигор, за стария начин да приготвиш френска лучена супа, за грозния скорпид – тайната на автентичния буябез, за някогашния култ към яденето на градински овесарки – големи колкото палец птичета, и за още много френски кулинарни символи. Книгата увлича и образова по един лек и забавен начин, още повече, че покрай историите за храната, авторът разказва за френската култура и за хората, които среща по пътя си и вплита епизоди за знаменити готвачи от историята като Франсоа Вател или Ескофие.

„Ловът“ на Бакстър за автентични френски вкусове и истории се увенчава и с намирането на селски празник в Нормандия, където наистина пекат вол! А книгата завършва със самото меню за дълго замисляната съвършена вечеря.

Прекрасно четиво за любознателни хора и франкофили, за готвачи и фенове на кулинарната култура, „Съвършената вечеря“ е носител на престижната награда в категорията кулинарни пътешествия на IACP (Международна асоциация на кулинарните професионалисти) за 2014.

----------------
“Книгата на Джон Бакстър е следващото най-хубаво преживяване след ваканция в Париж.“ - Boston Globe

“Истинско удоволствие. ... „Съвършената вечеря“ е от онези книги, които гъделичкат душата, съблазняват сетивата и неусетно разширяват интелекта.” - Publishers Weekly

Книги, подобни на "Съвършената вечеря"

Нощен ферибот за Танжер

Нощен ферибот за Танжер

Кевин Бари

22.80 лв.
Буря над Тъкачната вила

Буря над Тъкачната вила

Ане Якобс

24.50 лв.
Поща за госпожа Бромли

Поща за госпожа Бромли

Стефан Брайс

26.80 лв.
Другата госпожица Бриджъртън

Другата госпожица Бриджъртън

Джулия Куин

17.90 лв.
Театър "Империя"

Театър "Империя"

Майкъл Бол

24.00 лв.

Други книги от Джон Бакстър

Коментари за "Съвършената вечеря"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах