Абонамент за бюлетин
Странност на ума
-5%

Странност на ума

ISBN: 9789543651733
Издател: Еднорог
Издадена: 2016
Брой страници: 656
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x20.00
Корична цена: 19.90 лв.
Цена: 18.91 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
„Странност на ума” – елегия за Истанбул, панорамна картина на най-новата турска история и поглед към вътрешния свят на един щастлив мечтател

Нобеловият лауреат Орхан Памук работи над своя най-нов роман „Странност на ума” в продължение на 6 години. Това е историята на продавача на боза Мевлют, жената, на която той пише любовни писма в продължение на три години и техния живот в Истанбул. Едва дванайсетгодишен, Мевлют напуска родното си село и се озовава сред шеметната пъстрота на огромния град. Сред чезнещия в миналото стар град и светкавично издигащата се модерна метрополия се вие житейският път на Мевлют. Съпроводен от необичайните развития на една голяма любов, той си остава скромен продавач на боза, замечтан наблюдател на трескавите амбиции на света около себе си. Неговата лична история се разгръща на фона на ключови моменти от най-новата турска история като политически сблъсъци и военни преврати, които оформят съвременното лице на страната.

Мевлют винаги се е питал какво точно го отличава от всички останали, откъде идва неговата „странност на ума”. Религия, политика, пари – фокусите на човешките желания и мисъл – са основа на събитията, прелитащи покрай Мевлют, насочил собствените си търсения по-скоро дълбоко навътре себе си, отколкото навън.

Какво има по-голямо значение: това, което желаем или това, което ни е подготвила съдбата? Дали решенията ни определят ще бъдем ли щастливи или не, или тези неща зависят от обстоятелства извън нашия контрол? Романът „Странност на ума” се опитва да отговори на тези въпроси, докато обрисува панорамна картина на противоречията между градския и семейния живот, засягайки и вечно актуалната тема за мястото на турската жена в модерния свят.

Книгата е едновременно съвременна сага, разказана с колоритните гласове на многобройни герои, пъстра картина на житейските съдби на хората, променили облика на Истанбул през последните петдесет години, и хипнотичен разказ за духовни търсения и копнежи.

“Памук се превръща в един от малцината автори, написали най-хубавите си книги, след като са спечелили Нобелова награда”.
Индипендънт

“Хипнотичен, всеобхватен епос.”
Пъблишърс Уийкли

“Написана с виртуозно умение, интелектуално богатство, емоционален финес и усещане за свобода...”
Ню Йорк Таймс Бук Ривю

“Безграничното съчувствие, на което е способен Памук, превръща живота на един беден уличен продавач в монументален разказ, не по-малко достоен за нашето внимание от живота на някой султан”
Сан Франсиско Кроникъл

“Памук прави за Истанбул нещо подобно на онова, което Джойс е направил за Дъблин.”
Уошингтън Поуст

---------------

Орхан Памук е турски писател, придобил международна популярност през 90-те години на XX век. Носител е на Нобеловата награда за литература за 2006 г за цялостно творчество. През 2003 г печели международната награда IMPAC за романа си "Името ми е Червен”. Лауреат на Наградата за мир за 2005г., присъждана от организацията на германските книготърговци.

Носител на френската награда "Медичи” за най-добър чуждестранен роман за 2005 г за „Сняг”. През 2005 г става почетен член на Американската академия за литература и изкуство, а престижното списание "Тайм" го включва в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света.

Книги, подобни на "Странност на ума"

Името ми е Червен
-5%

Името ми е Червен

Орхан Памук

25.56 лв.
Чумни нощи
-5%

Чумни нощи

Орхан Памук

33.25 лв.
Червенокосата - твърда корица
-5%

Червенокосата - твърда корица

Орхан Памук

18.91 лв.
Черна книга
-5%

Черна книга

Орхан Памук

14.25 лв.
Сняг
-5%

Сняг

Орхан Памук

20.81 лв.

Други книги от Орхан Памук

Коментари за "Странност на ума"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах