Абонамент за бюлетин
Страж
-10%

Страж

ISBN: 9786191642526
Издател: Enthusiast
Издадена: 2017
Брой страници: 384
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 5.00 лв.
Цена: 4.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
След тежка битка, продължила цяла нощ, група американски войници в изолирана база в Кандахар се сблъскват със самотна афганистанка, която иска да прибере тялото на брат си. Никой не знае дали тя е шпионин, атентатор-камикадзе, луда или точно това, което твърди, че е: скърбяща сестра, която иска да погребе брат си, както повелява традицията им. Жената отказва да помръдне от мястото си пред смаяните погледи на войниците, докато не получи онова, за което е дошла. Присъствието ѝ в лагера се оказва взривоопасно и напрегнатата атмосфера бързо ескалира.

В този обсебващ и сърцераздирателен роман Джойдийп Рой-Батачаря заимства мотиви от мита за Антигона и преплита историите на няколко герои, за да пресъздаде блестящо хаоса, който създава войната, и неизбежните последици от нея за всички въвлечени – войниците, техните близки, местните хора. Резултатът е увлекателен разказ за абсурдността на този съвременен конфликт и за жестокото безсмислие на войната.

„Романът „Страж“ разказва как съпротивата на войниците в една изолирана американска база в Афганистан е сломена не от силата на оръжията, а от волята на една жена да постъпи правилно и да получи справедливост.“
Дж. М. Кутси, носител на Нобелова награда

„В този роман няма злодеи и герои, а сблъсък на хора, които упорито защитават онова, в което вярват. Това е основата на трагедията, за която пише Батачаря, и това прави „Страж“ първия велик роман за войната в Афганистан.“
в. Уолстрийт джърнъл

----------------------

Джойдийп Рой-Батачаря е роден в Джамшедпур, Индия и живее в Ню Йорк. Завършва философия и политология в Президентския колеж в Калкута и международни отношения в Университета в Пенсилвания, САЩ. Първият му роман, „Клуб Гейбриъл“ е публикуван на осем езика в шестнайсет страни. „Разказвачът от Маракеш“ е първият роман от амбициозен цикъл, чието действие се развива в ислямския свят.

---------------------

Тази книга ми разби сърцето. Аз съм живял и работил в Афганистан, предимно в Кабул, и местните винаги са ми правили впечатление като добри, прости и гостопримни хора. Но това, което в момента се случва в страната им, е ужасяващо. Тази книга е първата за мен, която показва и двете страни на ситуацията безпристрастно, което я отличава от почти всички западни и американски писания по темата за войната там.

Читателско мнение

Книги, подобни на "Страж"

Бисери на мъдростта

Бисери на мъдростта

Огняна Иванова

19.90 лв.
Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.
Момичето, което пропадна в морето
-10%

Момичето, което пропадна в морето

Акси О

19.80 лв.
Поп, дама, вале / Смях в тъмното
-10%

Поп, дама, вале / Смях в тъмното

Владимир Набоков

25.20 лв.
Без герой

Без герой

Т. К. Бойл

22.00 лв.

Допълнителни материали Други книги от Джойдийп Рой-Батачаря

Коментари за "Страж"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах