Абонамент за бюлетин
Старият антикварен магазин

Старият антикварен магазин

(предстоящо издание)
ISBN: 9789545156274
Издател: Милениум
Брой страници: 704
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 40.00 лв.
Цена: 40.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Чарлз Дикенс (1812 – 1870) е най-популярният и обичан английски писател и един от безспорните класици на XIXвек. Тежките условия, в които израства и се развива, белязват цялото му творчество и го изпълват със социална критика и морален патос. Стилът му по неповторим начин съчетава доминиращия литературен реализъм с дискретен хумор и елементи на романтизъм, което извънредно допада на читателите и превръща романите му в масов културен феномен по време на викторианската епоха. Разнообразието от теми и сюжети и галерията от емблематични образи спечелват на Дикенс титлата „титан на словото“ и предопределят нестихващия интерес към произведенията му и до днес.

Сюжетът на романа запознава читателя с малката Нел и нейния дядо, които живеят и се препитават в скроменантикварен магазин в покрайнините на Лондон. Заради безразсъдството на стареца обаче двамата губят дома си и са принудени да поемат по пътя на скитническия живот в индустриална Англия. Невръстната Нел отрано се сблъсква с враждебността на заобикалящия я свят и постепенно съзрява, докато се справя с всевъзможни изненади и трудности. В това принудително пътешествиетя открива различните лица на действителността – и ужасните, и очарователните, а читателят се потапя в неимоверно пълнокръвна картина на епохата и попада сред паноптикум от автентични сцени и образи. Постоянна битка в романа си дават сантименталността и чистата радост, от една страна, срещу цинизма и вулгарната безпринципност на настъпващото „ново“време, от друга. Вездесъщият автор обаче не заема страна в този конфликт, а оставя събитията да следват естествения ход на живота.

„Старият антикварен магазин“ е последният непревеждан досега на български роман на Дикенс. Макар и сравнително ранна, творбата носи всички най-добри качества на Дикенсовото творчество. С нея той постига един от големите си успехи – печели овациите както на читателите, така и на критиката и колегите си. Или както пише известен тогавашен колумнист: „Това е чудодеен балсам за всички сърца, изпълнени с гняв или със скръб“.

„Дикенс е ненадминат майстор на оригинални характери – толкова живи и съвършени, че остават в съзнанието подобно на картинни шедьоври.“
​​​​​ ​​​​​Джордж Оруел

„Фактът, че на света съществуват хора като героинята на този роман, е истински триумф на духовността в живота.“
​​​​​​​​​Фьодор М. Достоевски

​„Творчеството на Дикенс е същински антикварен магазин – сбирка от стари предмети, които под пласта прах крият неподправен блясък. Без тях нашият свят не би бил толкова светъл и забавен.“
​​​​​​​​​​Арнолд Цвайг

„Старият антикварен магазин предлага мъдри истини – истинско житейско съкровище.“
​​​​​​​​​Гилбърт К. Честърън

Книги, подобни на "Старият антикварен магазин"

Загадката на Едуин Друд
-10%

Загадката на Едуин Друд

Чарлз Дикенс

17.99 лв.
Коледна песен
-5%

Коледна песен

Чарлз Дикенс

12.35 лв.
Нощен ферибот за Танжер

Нощен ферибот за Танжер

Кевин Бари

22.80 лв.
Буря над Тъкачната вила

Буря над Тъкачната вила

Ане Якобс

24.50 лв.
Поща за госпожа Бромли

Поща за госпожа Бромли

Стефан Брайс

26.80 лв.

Други книги от Чарлз Дикенс

Коментари за "Старият антикварен магазин"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах