Абонамент за бюлетин
Средновековие. Ваканция - разкази
-10%

Средновековие. Ваканция - разкази

ISBN: 9786192350680
Издател: Изида
Издадена: 2020
Брой страници: 160
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 10.00 лв.
Цена: 9.00 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Чешкият писател Ян Балабан си отива от света твърде млад и затова всяка среща с неговото творчество е повече от ценна. Признат е за най-добрият разказвач в родината си. Книгите му станаха достояние и на българския читател благодарение на изд. „Изида“ и преводача Красимир Проданов. Сега на фокус са сравнително ранни негови творби – дебютният сборник разкази „Средновековие”, както и предшестващият най-големите му успехи „Ваканция”, издадени на български в един том.

По правило кратки и четивни, разказите предлагат най-доброто от арсенала на писателя. Балабан обича да изгражда лабиринти от словесност, от вяра, с щипка любов, която има вкус на горчив шоколад. Героите му са неразбрани и лутащи се в житейския лабиринт, а най-ценното в подхода на писателя е, че вместо да променя съдбите им, той осветява онази вътрешна същност, заради която всъщност възлюбваме ближния.

Настоящето томче обединява двата сборника – „Средновековие” и „Ваканция”, като може да се характеризира и по още един начин… Това е „умно” четиво, предназначено за хора, които търсят смисъл в днешните времена – смисъл, върху който да построят своя живот и съществуване. Ян Балабан го дава по един категоричен начин, но заедно с това напомня, че всички ние имаме право да сме слаби, да сме болни, да сме неверници… Имаме право да сме себе си. Защото точно това е точката, от която започва и личния ни път на Земята.

А личния път на самия писател прекъсва сърдечна недостатъчност – отива си от света ни в съня си през 2010-а, когато е на 49. И също като неговите герои въпросите му остават недоизречени, а отговорите – неполучени.

По отношение на творчеството му спокойно можем да говорим и за същински феномен. Най-голяма слава му носят сборникът разкази „Може би си отиваме” и романът „Попитай татко” – и двете оценени с престижната чешка литературна награда „Магнезия Литера”. Освен тях на български излезе и друг прекрасен сборник разкази – „Тук сме”. С настоящия том пред българския читател се разкрива още по-пълно образа на един удивителен разказвач на човешки истории, способен винаги да превърне мрака в светлина.

Книги, подобни на "Средновековие. Ваканция - разкази"

Тук сме
-10%

Тук сме

Ян Балабан

10.80 лв.
Попитай татко
-10%

Попитай татко

Ян Балабан

9.00 лв.
Неразделните

Неразделните

Симон дьо Бовоар

20.00 лв.
И заживели вечно нещастни

И заживели вечно нещастни

Стефани Гарбър

25.00 лв.
Неразделните

Неразделните

Ървин Д. Ялом

26.00 лв.

Други книги от Ян Балабан

Коментари за "Средновековие. Ваканция - разкази"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах