Абонамент за бюлетин
Социална динамика и цивилизационно разслояване.     Възпроизводство на населението, човешкия капитал и трудовите ресурси в България.

Социална динамика и цивилизационно разслояване. Възпроизводство на населението, човешкия капитал и трудовите ресурси в България.

ISBN: 9789548177481
Издател: М-8-М
Издадена: 2009
Брой страници: 544
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 17.00x24.00
Корична цена: 24.00 лв.
Цена: 24.00 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Социология и политология
Това е мащабна книга, на практика "4 в 1". Четирите раздела тематично са относително самостоятелни, обединени от общите проблеми: за демографската криза и съдбата на българската нация; за социалното поляризиране и устойчивостта на обществото в България; за етническия мир и цивилизационното разслояване; за структурата на човешкия капитал и модернизирането на българската икономика; за нуждата от Ново Българско Възраждане.
Написах тази книга с усещането, че правя нещо важно не само за себе си, не само за близките си, но и за моя народ и нация, за държавата, която продължавам да възприемам като "своя".
Писах тази книга, влагайки разностранната си натрупана култура, методологическа и методическа опитност като социолог и политолог, и още като специалист по обществено управление и социални дейности. По логиката на анализа навлязох и в територии на други фундаментални науки, като демографията и демографската статистика.
Ръководех се от идеята, че в случая следва да съм коректен не към тесните парадигмални области на отделните науки и специфичните им подходи, а към мярата на обекта на моя анализ цялостният процес на възпроизводство на населението в България, възпроизводството на българската народност и на нацията като цяло, на производителната и обществено-продуктивната част от населението на страната. И в този смисъл кризата пред бъдещето на българите и на България.
Внимавах да не ставам жертва на автоцензура и на страх, че някой може да не хареса изводите ми и фактите, чрез които ги доказвам или илюстрирам. Внимавах да не се подчинявам на валидните днес идеологеми и идеологически очевидности, които чрез тоталния натиск от страна на масовите медии и на официозната пропаганда през последните две десетилетия се имплантират в психиката и мисловната реактивност на масовия човек.
Писах и написах тази книга не затиснат от песимизъм и страх пред бъдещето, а с оптимизъм в жизнените импулси на българите, с надежда, че нашата народност и нация, както и нашата държава, имат добро бъдеще. То се нуждае от собствената ни мъдрост и активност. Искам да вярвам, че отново ще успеем да ги проявим. Лично аз уважавам историята, търся нейните поуки, за да имам ценностен ориентир към бъдещето.

Книги, подобни на "Социална динамика и цивилизационно разслояване. Възпроизводство на населението, човешкия капитал и трудовите ресурси в България."

Основните закони на човешката глупост

Основните закони на човешката глупост

Карло М. Чипола

8.00 лв.
Мафията на жълтите павета
-5%

Мафията на жълтите павета

Калин Тодоров

12.35 лв.
Година на повече войни и промени. Международната политика и българската дипломация
-5%

Година на повече войни и промени. Международната политика и българската дипломация

Колектив

14.25 лв.
Небалансираният свят
-10%

Небалансираният свят

Густав Льобон

17.96 лв.
Семейни разправии. Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон
-10%

Семейни разправии. Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон

проф. Ивайло Знеполски

16.20 лв.

Други книги от Михаил Мирчев

Коментари за "Социална динамика и цивилизационно разслояване. Възпроизводство на населението, човешкия капитал и трудовите ресурси в България."
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах