Абонамент за бюлетин
Смърт край реката
-5%

Смърт край реката

ISBN: 9789543652570
Издател: Еднорог
Издадена: 2021
Брой страници: 352
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 15.90 лв.
Цена: 15.11 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза, Криминалета
Очарователен криминален роман, четящ се на един дъх и възхитителен пример за Златната ера на британската криминална проза”.
Oxford Times

“Стилът е изчистен и съобразен с времето си, но придава на романа истински чар. В него няма кървища, но има толкова ретро детайли, които гарантират абсолютна наслада”.
The Lady

----------------------
Сравнявана с едни от най-добрите британски автори на криминални романи от 30-те години на миналия век като Агата Кристи и Дороти Сейърс, Мейвис Дориъл Хей жъне успех още с първия си роман „Убийство в метрото“, публикуван през 1934 г. Година по-късно излиза „Смърт край реката“, който затвърждава класата й и се радва на още по-голям интерес.

В мрачен януарски следобед четири студентки от оксфордския колеж „Персефона“ се събират край реката, за да основат свое тайно общество. Целта им е да обединят сили срещу най-мразения човек в колежа – счетоводителката госпожица Денинг. Срещата на момичетата е прекъсната от появата на плаващо по реката кану. То принадлежи на госпожица Денинг, а в него е... нейният труп.

Първоначалните подозрения на полицията са, че смъртта е настъпила в резултат на шега със злополучен изход. Находчивите момичета обаче имат своите подозрения и решават да вземат разследването в свои ръце. Оказва се, че мис Денинг не е била любимка нито на възпитаничките в колежа, нито на двама от местните земевладелци, с които е била в открит конфликт. Така че заподозрените за убийството й явно са прекалено много.

Студентките от „Персефона“, а впоследствие и пристигналият детектив от Скотланд Ярд трябва да проверят витаещите в колежа слухове за смъртта на мис Денинг. Проблемът е в противоречивите показания на много от свидетелите и в донякъде аматьорския подход на младите детективки. Ключът към разкритието на убиеца се крие в смущаващи тайни от миналото на жертвата. Тези тайни изплуват в най-неподходящия момент, но в крайна сметка ни отвеждат до изненадващия финал.

Както и в първия роман на Хей „Убийство в метрото“, жертвата и в „Смърт край реката“ е една принципно неприятна личност. Отново се срещаме и с някои от героите от знаменития дебют на авторката, която за пореден път демонстрира завидно чувство за хумор и усет за изграждане на криминална интрига. Романът й възстановява достоверно атмосферата на ония години и е класическа британска мистерия, развиваща се сред „замечтаните кулички“ на красивия Оксфорд и безбройни чаши чай.

Книгата е част от поредицата на Британската библиотека, представяща забравени шедьоври от златните години на британската криминална проза с тематично изработени оригинални корици. Несправедливо пренебрегнати и неоценени навремето, много от тези заглавия не са били издавани повторно след края на Втората световна война. Всяка книга излиза с предговор от съвременен писател на криминални романи. Стивън Бут разказва любопитни подробности за авторката, която явно се е вдъхновила за „Смърт край реката“ от следването си в колежа „Сейнт Хилда“ – колеж, дал на света още две прочути авторки на криминални романи, а именно Ф. Д. Джеймс и Вал Макдърмид. Следващото заглавие от същата поредица ще бъде „Убийство в Пикадили” от Чарлс Кингстън.

Книги, подобни на "Смърт край реката"

Престъплението на Дядо Коледа
-5%

Престъплението на Дядо Коледа

Мейвис Дориъл Хей

18.95 лв.
Убийство в метрото
-5%

Убийство в метрото

Мейвис Дориъл Хей

15.11 лв.
Гневът на самодивите
-10%

Гневът на самодивите

Григор Бануши

22.50 лв.
Синове и огорчени души
-10%

Синове и огорчени души

Алпер Джанъгюз

17.91 лв.
Пречупена светлина
-10%

Пречупена светлина

Джоан Харис

18.00 лв.

Други книги от Мейвис Дориъл Хей

Коментари за "Смърт край реката"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах