Абонамент за бюлетин
Смъртта и светлината
-10%

Смъртта и светлината

ISBN: 9789546558039
Издател: Бард
Издадена: 2018
Брой страници: 640
Корица: Твърда
Език: Български
Корична цена: 34.99 лв.
Цена: 31.49 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Фантастика, фентъзи
 Сборникът съдържа следните произведения:
  1. Четири истории от утре
 · Вратите на лицето му, лампите на устата му
 · Роза за Еклесиаста
 · Фуриите
 · Сърцето на гробищата
 2. Господарят на светлината
 3. Една нощ през самотния октомври
 
Странният поетичен свят на Зелазни е главозамайваща смес отзабавна сатира и философски размисли. Ранните му разкази са великолепно написани – мечтателни и в същото време задълбочени. Бурният екшън „Вратите на лицето му, лампите на устата му“, емоционално разтърсващият „Роза за Еклисиаста“, смешно-сърцераздирателната басня „Фуриите“ и мрачният трагичен романс „Сърцето на гробищата“ са изумително близки до съвременната чувствителност.
 
Сложният, интригуващ и тайнствен роман „Господарят на светлината“, донесъл на Зелазни наградата „Хюго“ през 1968 г., пресъздава хиндуисткия пантеон с помощта на науката, хвърля светлина върху връзката между човечеството и технологиите и разказва трогателна човешка история. „Една нощ през самотния октомври“ - последната книга на Зелазни преди смъртта му - е дръзко оригинална амалгама от ужаси, хумор, мистерия и фантазия: скъпоценност, излъчваща мрачен блясък.
 
Роджър Зелазни (1937–1995) е прочут американски автор на фентъзи и научна фантастика, носител на три награди „Небюла” и шест „Хюго”.Зелазни е роден в Кливланд, Охайо. В гимназията е редактор на училищния вестник и членува в клуба по творческо писане. Постепенно преминава от разкази към новели и романи, а през 1969 г. се отдава изцяло на писателската си кариера.

Той е смятан за един от лидерите на „новата вълна” в научната фантастика през 60-те години на ХХ век. Експериментира с алюзии, лиризъм и митична образност и изследва усложненията за човечеството, причинени от технологиите. Творбите му често включват митични герои, обрисувани в модерния свят. Отсеченият, минималистичен диалог е повлиян от духовитостта на класическите криминални автори.

Най-впечатляващ е майсторският стил на Зелазни – прост и гладък, но крайно убедителен. Той не прибягва до гръмки думи и дълги изречения. Историята просто се лее от страниците...

------------------

Ето ги и самите истории. Не ви препоръчвам книгата, ако сега се срещате с Роджър Зелазни. Но, ако определено вече сте почитател на писателя, тази книга заслужава времето, което ще й отделите. Тя ще ви даде достъп до много нови неща от творенията на автора. Приятно четене!

Читателско мнение

Книги, подобни на "Смъртта и светлината"

Хронобандити
-10%

Хронобандити

Роджър Зелазни

16.19 лв.
Хрониките на Амбър #1
-10%

Хрониките на Амбър #1

Роджър Зелазни

26.99 лв.
Хрониките на Амбър #2
-10%

Хрониките на Амбър #2

Роджър Зелазни

26.99 лв.
Хрониките на Амбър #3
-10%

Хрониките на Амбър #3

Роджър Зелазни

26.99 лв.
Размянaта
-10%

Размянaта

Роджър Зелазни

12.60 лв.

Други книги от Роджър Зелазни

Коментари за "Смъртта и светлината"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах