Абонамент за бюлетин
Слънце недосегаемо

Слънце недосегаемо

ISBN: 9789549224160
Издадена: 2009
Брой страници: 624
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 16.50x23.50
Корична цена: 18.00 лв.
Цена: 18.00 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза
Роман - изповед

Четвъртият роман от цикъла на Николай Теллалов, започнал с "Да пробудиш драконче", е грандиозен не поради най-големия до този момент обем от над 1000 страници, защото размерът не е гаранция за качество. Не поради увлекателния си стил – други книги също са увлекателни. Когато ви каним в света на "Слънце недосегаемо", имаме предвид паралелна реалност, населена с народите на съществата от българската митология: народи със свое общество, закони, развитие и бъдеще – първокласна научна фантастика с атмосферата на епично фентъзи. Грандиозността е в мащабите на това приключение, написано от българин за българи, и същевременно космично и разпростряно сред хилядолетия.
В него има светостроителство, но то не е нито самоцелно, нито по-важно от фабулата или посланията. Теллалов е написал истински роман – с много пластове и вълнуващи съдби на героите, реалистично изобразени битки и безмилостни нравствени избори. Мен лично, като читател, изгълтал хиляди модели на чуждопланетни социуми, ме респектира сериозният опит на младия писател да изгради достоверна структура на общество, съставено от змейове – разумни същества, всяко от които притежава сили и могъщество колкото тежко бронирана бойна единица, и същевременно има богата душевност. Като прибавим към това, че средната възраст на змейовете е над 2000 години, можем да си представим каква неимоверно трудна задача си е поставил Николай Теллалов. И се е справил!
Героите му – и змейовете, и хората, дори халите и вампирите, са релефно доказани същества, които говорят и действат според особеностите и ценностите си. И същевременно, змейовете, посетили нашата реалност, предлагат гледна точка, която критично оценява състоянието на обществото ни, без дидактиката на "осъдителството". Теллалов е намерил тънката граница между отчуждението и топлотата, която прави книгата му истинско събитие.
След излизането на "Слънце недосегаемо" българската фантастика може да смята, че има поне един цикъл романи, сравним с епосите, създадени в англо- и рускоезичния фантастичен свят.

Атанас П. Славов

Книги, подобни на "Слънце недосегаемо"

Да пробудиш драконче

Да пробудиш драконче

Николай Теллалов

12.00 лв.
Добруджанският феникс

Добруджанският феникс

Стефка Станчева

23.50 лв.
Човекът от последния вагон

Човекът от последния вагон

Марта Радева

18.00 лв.
Кварталът на писателите
-10%

Кварталът на писателите

Виктор Топалов

20.70 лв.
Тука е така
-10%

Тука е така

Або

11.70 лв.

Други книги от Николай Теллалов

Коментари за "Слънце недосегаемо"
Донка Варамезова - 26/11/2014
Искам да купя " Слънце недосегаемо" , но никъде не мога да я намеря. Прочетох я в Читанката, но сестра ми не иска да чете в електронен вид, а искам да й я подаря. Как и къде да си я намеря?

Соня - 27/04/2012
Искам да попитам челите един въпрос. Мога ли да разбера историята на тази книга без да съм прочела предишните 3 романа от поредицата или трябва да почна първо с тях?

Р. Роселинов - 21/03/2010
Има някои попадения, но като цяло, е твърде натруфена, твърде претрупана и твърде разпиляна. Две трети пре-спокойно, можеше да ги няма. Няма редактор, и това много си личи. Предназначена е за тесен кръг познати на автора. Предполагам, че той познава поименно всичките си читатели.

Димитър - 27/12/2009
Тази книга промени живота ми. Още преди да съм я дочел. Току що я изчетох докрай, но искам още. Не става с едно четене, човешкият ум не е като змейския и забравя.
Това е най-добрата българска книга, която съм чел. Може би е най-добрата книга изобщо, която съм чел. Толкова много добри идеи на толкова малко място, синтезирани в увлекателна история, с добър стил и с личното присъствие на автора. Чувствах това присъствие, този опит през цялото време. Браво на Николай Теллалов. Чаках "Слънце недосегаемо" 4 години - преди толкова прочетох Драконче. Не бях и очаквал ПОДОБНА книга. Не просто фентъзи, не просто добра история. ИЗПОВЕД.

Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах