Абонамент за бюлетин
Слугинята
-10%

Слугинята

ISBN: 9789548657099
Издател: Enthusiast
Издадена: 2010
Брой страници: 488
Корица: Твърда
Език: Български
Националност: Американска
Размери: 15.00x21.80
Корична цена: 23.00 лв.
Цена: 20.70 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Три обикновени жени са на път да направят една необикновена стъпка…

"Вълшебен роман! Вълнуващи и толкова истински, образите на трите героини, техният живот и всекидневните им битки ще останат с вас дълго след като стигнете до края на книгата."
Робърт Хикс, Ню Йорк Таймс

"История, в която има сърце и много надежда... Роман от най-добро качество."
Ню Йорк Дейли Нюз

"Слугинята" ме накара да плача и да се радвам за всяка малка, но сигурна победа над омразата и страха. Никога няма да забравя тази забележителна книга."
Доротея Франк

Годината е 1962 и 22-годишната Скийтър току-що се е завърнала у дома след дипломирането си. В Джаксън, Мисисипи, майка й вече крои планове как да задоми дъщеря си, докато младата жена иска да стане писател.
Ейбълийн е чернокожа домашна помощница, която отглежда седемнайсетото поред бяло дете. Тя го обгражда с цялата си любов и търпение, макар да знае, че сърцата и на двете ще бъдат разбити един ден, когато неизбежно ще трябва да се разделят.
Приятелката на Ейбълийн – Мини, е може би най-дръзката жена в Мисисипи. Тя е най-добрата готвачка в щата, но не може да си държи езика зад зъбите и току-що е изгубила поредната си работа.
Невероятно различни една от друга, в крайна сметка тези жени ще се съберат около таен проект, който ще изложи живота на всички им на риск. Те обаче ще поемат този риск, защото се задушават в ограничените порядки и закостенялото мислене на раздираното от расистки проблеми американско общество. А и защото понякога границите се поставят, за да бъдат преминавани...


За Катрин Стокет
Катрин Стокет е родена и израства в Джаксън, Мисисипи. След като завършва Университета на Алабама със специалност Английска литература и творческо писане, тя се премества в Ню Йорк, където се занимава с издаване и маркетинг на списания в продължение на девет години. В момента тя живее в Атланта със съпруга и дъщеря си. Това е първият й роман.


"Също както отношението ми към Мисисипи, така и чувствата ми към "Слугинята" са доста противоречиви. Притеснявам се, че вероятно съм прекалила по отношение на границите между черните и белите жени. Като малка ме учеха да не повдигам подобни неудобни въпроси, защото е невъзпитано и неловко да се говори за това, а и те може да ни чуят.
Притеснявам се, че може би съм казала твърде малко. Не само, защото много чернокожи жени, прислужващи на бели в Мисисипи, са имали много по-тежък живот, но и защото е съществувала и много по-голяма обич между белите семейства и чернокожата прислуга, отколкото имах сили и време да опиша. Но в едно съм сигурна: не ми и минава през ум, че знам как са се чувствали чернокожите жени в Мисисипи, особено през 60-те години. Струва ми се, че една бяла жена, която подписва чека със заплатата на чернокожа, никога няма да проумее напълно това. Но най-важното за нас като хора е да се опитаме да го разберем. В книгата има една мисъл, която е изключително ценна:
Не беше ли това смисълът на книгата? Жените да разберат, че всички сме хора. Не сме толкова различни. Не и колкото си мислех преди.
Убедена съм, че никой от семейството ми не е питал Демитири какво е да си чернокож в Мисисипи и да работиш при бяло семейство. Никога не ни е хрумвало да зададем този въпрос. Все пак това беше част от ежедневието, а не въпрос, върху който да се замисляме.
От много време съжалявам, че тогава не съм била достатъчно голяма и разумна, за да задам този въпрос на Демитри. Тя почина, когато бях на шестнайсет години. От тогава се опитвам да си представя какво ли щеше да ми отговори тя. И затова написах тази книга..."

(Катрин Стокет, "Твърде малко, твърде късно... ", откъс от книгата "Слугинята")

Книги, подобни на "Слугинята"

Слугинята
-10%

Слугинята

Катрин Стокет

19.80 лв.
Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.
Аделейд

Аделейд

Дженевийв Уилър

19.95 лв.
Неуместно

Неуместно

Ви Кийланд

19.99 лв.
Неразделните

Неразделните

Симон дьо Бовоар

20.00 лв.

Други книги от Катрин Стокет

Коментари за "Слугинята"
hrista - 18/11/2011
Според мен книгата е много прочувствена,но ми допадна и филма.

Мира - 30/09/2010
Дали защото я четох след Медальонът на Галина Златарева, но за мен книгата беше малко разочароваща. Началото и е силно и грабва интереса, но някъде дотам, после всичко е предвидимо.

pola_hi - 22/09/2010
Обратно на всеобщото мнение и реклама, книгата ми се видя малко мудна. Но след като прочетох горната рецензия имам чувството, че Катрин Стокет е псевдонимът на Скийтър, и изведнъж прочетеното придоби друг смисъл. Героинята наистина е издала книгата си. Дълбока, силна, прекрасна книга.

Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах