Абонамент за бюлетин
Сказания за Ибн Пайко
-10%

Сказания за Ибн Пайко

ISBN: 9786192350222
Издател: Изида
Издадена: 2018
Брой страници: 184
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 12.00 лв.
Цена: 10.80 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Една от забележителните сгради в Скопие е Домът на Ибн Пайко, намиращ се до прочутия Камен мост над Вардар. Ибн Пайко приел исляма, но след смъртта му неговите съграждани успели да се преборят и да му устроят християнско погребение.

Македонската писателка Оливера Николова изгражда от съдбите на тримата главни герои в романа - Ибн Пайко, Ибн Байко и Ибн Тайко, събирателния образ на знаменития гражданин на Скопие от XV-XVI век. Това е книга за оцеляването на християните под османско робство, но и книга за различните превъплъщения на доброто и любовта.

Ибн Пайко е известен и уважаван занаятчия, произвеждащ медни и сребърни изделия, едновременно с това – застъпник на интересите на християните пред османските власти. Той е женен за красивата Калия, която влиза в манастир веднага щом Ибн Пайко е принуден да стане мюсюлманин като знак за лоялността му към управниците.

Ибн Байко е хитър мъж, който се омъжва за дръзката Тодора с желанието да стане виден гражданин, но в крайна сметка цял живот постоянно се бори с всякакви предизвикателства.

Ибн Тайко е рибар и лечител. Той се премества в града, търсейки любовта на мечтите си и намирайки я в лицето на туркинята Хатидже. Заради нея той се съгласява да промени вярата си.

Разказите за всеки от тримата се разпространяват сред хората – най-напред в градските квартали, после в околността и накрая в цяла Румелия.

Въпреки че „Сказания за Ибн Пайко“ е роман с историческа основа и изграждащ впечатляващ образ на Скопие между XV и XVI век, той все пак е роман за човешките съдби и нещастия, желания и любов както в мюсюлманския, така и в християнския свят по онова време. Това е книга за влиянието, което чуждите култури упражняват върху човешките взаимоотношения, но същевременно е и изцяло съвременен роман, независимо от историческата рамка.

Книги, подобни на "Сказания за Ибн Пайко"

Адамовото ребро
-10%

Адамовото ребро

Оливера Николова

22.50 лв.
Лявата камера
-10%

Лявата камера

Оливера Николова

11.70 лв.
Кадифеният покров
-10%

Кадифеният покров

Оливера Николова

10.80 лв.
Неразделните

Неразделните

Симон дьо Бовоар

20.00 лв.
И заживели вечно нещастни

И заживели вечно нещастни

Стефани Гарбър

25.00 лв.

Други книги от Оливера Николова

Коментари за "Сказания за Ибн Пайко"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах