Абонамент за бюлетин
Силата на идентичността - том II

Силата на идентичността - том II

ISBN: 9546077291
Издател: ЛИК
Издадена: 2006
Брой страници: 392
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 16.50x23.50
Корична цена: 25.00 лв.
Цена: 25.00 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Научна литература, Социология и политология
Във втория том "Силата на идентичността" от фундаменталната си трилогия "Информационната епоха" Мануел Кастелс изследва двете големи и конфликтни тенденции, които оформят света днес: глобализацията и идентичността. Революцията в информационните технологии и преструктурирането на капитализма родиха мрежовото общество с глобализация на икономиката, гъвкавост и нестабилност на труда и виртуална култура.

Заедно с динамичната трансформация на капитализма се наблюдават мощни изблици на колективна идентичност. Те оспорват глобализацията от името на културната уникалност и контрола над живота и околната среда. Мануел Кастелс анализира проактивните движения като феминизма и екологизма, които се стремят да трансформират човешките взаимоотношения, и на реактивните движения, окопаващи се в съпротивата в името на Бог, нация, етничност, семейство или местоживеене.
Авторът показва, че фундаменталните категории на съществуването са заплашени от комбинираната, противоречива атака на технико-икономическите сили и трансформационните социални движения, всяко от които използва новата власт на медиите, за да налага своите амбиции. Хваната между тези противоположни тенденции, нацията-държава е поставена под въпрос, завличайки в кризата си самото понятие за политическа демокрация. Кастелс се придвижва тематично между САЩ, Западна Европа, Русия, Мексико, Боливия, ислямския свят, Китай и Япония, за да анализира глобалните социални процеси в съвременното общество.


“Кастелс представя нов и предизвикателен анализ на информационното общество и глобалните сили, които навсякъде по света преоформят държавите, етничността, идеологията и пола. Тази книга представлява мощна теория за новото световно преустройство и за онова, което други са разглеждали като неописуем постмодерен пейзаж. Това е широко, задълбочено и оригинално становище за промените, които всички преживяваме.”
Айда Сасър, професор по антропология,
Хънтър Колидж, Ню Йорк

“С документация, събрана от целия свят, и с голяма аналитична дълбочина Мануел Кастелс демонстрира, че съвременните социални и политически движения трябва да се разбират като актьори в централен конфликт между мрежи и колективни идентичности, чиято защита има както положителна, така и отрицателна сила. През следващите години тази книга ще е основен източник за всички социолози и политолози.”
Ален Турен, професор по социология, Париж

Роденият в Испания през 1942 г. Мануел Кастелс е професор по социология и планиране и е ръководител на Центъра за западноевропейски изследвания в университета на Калифорния в Бъркли, където е назначен през 1979 г. Бил е професор по социология в университетите на Париж и Мадрид, както и гост-професор в университетите на Чили, Монреал, Кампинас, Каракас, Мексико, Женева, Копенхаген, Уисконсин-Медисън, Бостън, Южна Калифорния, Хонконг, Сингапур, Тайван, Амстердам, Москва и Хитоцубаши (Токио). Публикувал е 17 книги, включително The City and the Grassroots (“Градът и селските райони”), спечелила наградата “К. Райт Милс” през 1983 г., и The Informational City (“Информационният град”) (Blackwell, 1989).Член е на Европейската академия.

Книги, подобни на "Силата на идентичността - том II"

Структурно насилие и човешко достойнство
-5%

Структурно насилие и човешко достойнство

Александра Трайкова, Огнян Касабов

18.91 лв.
В полусенките на историята
-5%

В полусенките на историята

Лиляна Симеонова

23.75 лв.
Еничарите. Преплетени истории в османския контекст на XIX век
-5%

Еничарите. Преплетени истории в османския контекст на XIX век

Надежда Александрова

17.10 лв.
Живи образи
-5%

Живи образи

Зинаида Гипиус

14.25 лв.
Другата Итака
-5%

Другата Итака

Людмила Миндова

14.25 лв.

Други книги от Мануел Кастелс

Коментари за "Силата на идентичността - том II"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах