Абонамент за бюлетин
Саладин
-10%

Саладин

ISBN: 9789543304813
Издател: Унискорп
Издадена: 2018
Брой страници: 56
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 23.00x21.00
Корична цена: 24.00 лв.
Цена: 21.60 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Детска литература, Занимателни и образователни
Юсуф Салах ад-Дин ибн Аюб (или Саладин) е султан на сарацините в Сирия и Египет през втората половина на XII век. Бъдещият лидер на мюсюлманите в Близкия изток е роден през 1138 г. в град Тикрит. Запомнен е от средновековната западноевропейска литература като най-силния и благороден противник на кръстоносците. Дава името си на основаната от него династия Аюбиди.

По време на Третия кръстоносен поход (1189–1182) Саладин се сблъсква с кръстоносните войски на крал Ричард Лъвското сърце, германския крал Фридрих І Барбароса и крал Филип II при град Акра. Той превзема Йерусалим (2 октомври 1187), слагайки край на 88-годишната окупация от франките.

Султан Саладин, умира от жълта треска на 4 март 1193 г. в Дамаск. След смъртта му в хазната няма достатъчно средства за погребението му – Саладин е раздал цялото си богатство на бедните. Той бил погребан с чест, подобаваща на величието му, във великолепна гробница в центъра на Дамаск

------------------
Образът на великия воин и завоевател многократно вдъхновява писателите и кинематографистите да създават произведения на изкуството. Един от първите европейци, който разглежда самоличността на Саладин, е Уолтър Скот – романът „Талисман“. Действието се основава на описанието на последната кампания на християните в Ерусалим и биографията на Саладин. Персонажът на Саладин фигурира във филма „Небесно царство“ (2005 г., реж. Ридли Скот), а също и в „Арн: Рицарят-тамплиер“ (2007, реж. Петер Флинт), където е представен като мъдър и благороден владетел.

В компютърната игра Assassin’s Creed уличните глашатаи също споменават името на Саладин. Той присътства в качеството си на един от лидерите в игрите Civilization IV и Medieval II: Total War: Kingdoms. През 2004 г. е създаден анимационният сериал „Саладин“, героите на който са смели хора от Египет и Сирия, водени от млад и мъдър владетел.

---------------------
Историкът Жюлиен Лоазо е член на Френския институт по ориенталска археология (Кайро), преподавател по история на исляма в Университета на Монпелие-3. Участва в съставянето на История на света през XV в., издателство Файар, 2009, автор е на Мамелюците, XIII–XVI век; Упражняването на властта в средновековния ислямски свят, издателство Сьой, 2014.

Книги, подобни на "Саладин"

Невидимата нишка

Невидимата нишка

Патрис Карст

12.90 лв.
Невидимата каишка

Невидимата каишка

Патрис Карст

12.90 лв.
Невидимата раница

Невидимата раница

Патрис Карст

12.90 лв.
Моята първа книга със забавни задачи
-10%

Моята първа книга със забавни задачи

Лиса Реган

14.31 лв.
Моята първа книга с игри и задачи
-10%

Моята първа книга с игри и задачи

Лиса Реган

14.31 лв.

Други книги от Мариол

Коментари за "Саладин"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах