Абонамент за бюлетин
Ръководство за система от знания за изграждане на безопасни пътища – част I: Земни работи

Ръководство за система от знания за изграждане на безопасни пътища – част I: Земни работи

ISBN: 9786197573008
Издадена: 2020
Брой страници: 184
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 19.95 лв.
Цена: 19.95 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Техническа литература
Проблематиката, свързана с изследване ролята на пътната инфраструктура за подобряване безопасността на пътищата е актуална и интересът към нея непрекъснато нараства. Въпреки че европейските пътища са най-безопасните в света и безопасността по пътищата значително се е повишила в по-следните десетилетия, броят на жертвите и на тежко ране-ните все още е прекалено висок. Към датата на изготвяне на настоящата монография (декември 2019г), официалната ста-тистика показва 511 души загинали в ПТП (данни към 28 октомври 2019г). През 2018 година в България са станали 6684 тежки пътно-транспортни произшествия. При тях са загинали 611 чо-века, а над 8 хил. са били ранени, според данни на Министерство на вътрешните работи.

За да постигне напредък в пътната безопасност ЕС прие инициативите Vision Zero (нулева смъртност) и Safe System (безопасна система), с цел премахване на случаите на смърт и тежки наранявания по европейските пътища и по-конкретно: до 2020 г. да се намали наполовина броят на смъртните случаи по пътищата в сравнение с 2010 г., а до 2050 г. броят на загина-лите да бъде сведен почти до нула.

България е сред дванадесетте европейски страни, които обединяват сили, за да обменят находчиви идеи за подобряване на безопасността по пътищата, като част от проект „Подобряване на безопасността на пътищата в ЕС“, финансиран от Европейския съюз, който бе обявен на 07.10.2019 г. в Брюксел. Според подхода „Безопасна система“, изменението на смъртните случаи и тежките наранявания при пътнотранспортни произшествия могат да бъдат предотвратени до голяма степен. Гарантирането на това, че пътнотранспортните произшествия не водят до тежки или фатални наранявания, би трябвало да е споделена отговорност на всички равнища. По-специално, добре проектираните, правилно поддържани пътища с ясна пътна маркировка и пътни знаци могат да намалят вероятността от пътнотранспортни произшествия, а „щадящите“ пътища (пътищата, прокарани по интелигентен начин, така че да се гарантира, че грешките на водачите не водят незабавно до тежки или фатални последствия) следва да намалят тежестта на произшествията.

Преработените правила на Директива 2008/96/ЕО, налагащи по-систематичен подход към осигуряването на безопасна пътна инфраструктура, включват автомагистралите и другите първокласни пътища извън трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), в обхвата им са и пътищата извън градските райони, които са построени с финансиране от ЕС.

Книги, подобни на "Ръководство за система от знания за изграждане на безопасни пътища – част I: Земни работи"

Пожаротехническа експертиза - второ издание
-10%

Пожаротехническа експертиза - второ издание

Веселин Симеонов

27.00 лв.
Най-значимите аварии, нукопсеели и катастрофи с военни кораби в началото на XXI век
-10%

Най-значимите аварии, нукопсеели и катастрофи с военни кораби в началото на XXI век

Васил Василев

27.00 лв.
Бойни полети над Македония

Бойни полети над Македония

Георг Хайдемарк

20.00 лв.
Астън Мартин - Made In Britain
-10%

Астън Мартин - Made In Britain

Бен Колинс

26.10 лв.
Огнестрелно оръжие от Освободителната война 1877-1878 г.

Огнестрелно оръжие от Освободителната война 1877-1878 г.

Иван Нурков

40.00 лв.

Други книги от Николай Михайлов

Коментари за "Ръководство за система от знания за изграждане на безопасни пътища – част I: Земни работи"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах