Абонамент за бюлетин
Русия на изток

Русия на изток

ISBN: 9786199065693
Издател: ГУТА-Н
Издадена: 2017
Брой страници: 166
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.80x21.00
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 15.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История, Нова и най-нова история
Драги читателю,

Ти държиш в ръцете си препис на съвременен български език на книгата на д-р К. Г. Раковски

Руссия на истокъ, историческо изследвание на Русската политика на Истокъ и частно - въ България по Официални, официозни русски и други чужди источници. ИЗДАНИЕ ПЪРВО 1898. Във Варна. Издава книжарницата на К. Евстатиевъ.

Тази книга, библиографска рядкост днес, е един изключителен паметник на новата българската история и политология. Второто фототипно издание излиза през 1994 г., а препис, редактиран от Луко Захариев, през 2004 от Издателска къща „Стрелец“. Настоящият препис е направен от оригиналното издание. Старинни изрази и думи са заменени с използваните днес с еквивалентно значение. Старинният словоред е заменен с употребявания днес.

Повод за настоящето издание е изказването на президента на Руската федерация г. Владимир Путин в смисъл, че люлка на културата на славяните е Македония, на пръв поглед вярно и безобидно изказване. Замисляйки се обаче, че планините, долините и реките на географската област Македония не притежават култура, а народът, който живее там, виждаме, че има българска култура, разпространена по-късно сред славянските народи. Но случайно ли е това изказване на умния г. Путин? Прочитайки тази книга и припомняйки си отношението на Русия към Балканите от цар Петър Първи насам, ти, драги читателю, ще се усъмниш основателно в това.

Изключително добре образован, авторът е съвременник и следи с остро и наблюдателно око вътрешната ежедневна политика в Батенбергова и Фердинандова България, дебатите в европейските парламенти, официалните вестници и публикации, мемоарната и историческата литература и прави задълбочен анализ на причинно-следствените връзки на руската политика на Изток и в частност на Балканите.

Когато на Запад някои политици искат да опишат хаотичност и неразбирателство в политиката, те употребяват израза „балканщина“. Четейки тази книга, читателят ще види, че балканските народи са играчка в ръцете на великите сили, и само по щастливо за тях стечение на противоречията между великите сили те съществуват днес в рамките на много или малко самостоятелни държави и че терминът „балканщина“ се отнася за великите сили, а не за стремежа на балканските народи да живеят в демократичен режим, мир и независимост.

Книгата е изпълнена с данни, прикривани от официалната комунистическа идеология в миналото, за опустошаване на земите, през които минава руската армия в многобройните си войни с Турция, за варварското отношение на руските войски в България към българското население, за масовото принудително изселване на българи в Русия, принудило Г. С. Раковски да изкрещи през 1869: „Къде отивате, о, нещастни българи! В Русия, освен голите и диви пустини, ще ви чака онова тежко робство, от което никога не можете се отърва.“; с данни за ограбване на национални богатства например 25 милиона лева окупационен дълг към Русия, предназначен за „предприятия, целта на които е да закрепят родствените връзки на Русия в България, уреждане на руски женски институти, поставени под покровителството на господарката императрица, заплати на учителите по руски език в българските училища, заплати на руските офицери на българска служба, основаване и поддържане на вестници, които да защитават началата на руско-българската солидарност, премии на литературни и научни съчинения в същия дух, преводи на български език на образцовите руски писатели, субсидии на различни железопътни или параходни дружества, които биха пожелали да разпространяват своите действия в България и т.н.“; с данни за нескончаемата поредица от войни и интриги с цел превръщането на Черно море във вътрешно руско езеро и завладяването на проливите и Цариград.

Книгата възбужда и неочаквани асоциации за неизменността на външната политика на Русия, независимо от нейните владетели и политически системи. Читателят ще намери много паралели между подхода на руската агентура в царска България и подхода на съветската агентура в комунистическа България с едничката цел – подчинението на България на руските интереси; избиването на полските офицери при поробването на Полша при Екатерина II и избиването на полските офицери от Сталин в Катино при окупацията на Полша преди Втората световна война; поставянето „под опекунство“ на руския цар на кримските татари и превземането на Крим от Путин в наше време; откъсването на Босна и Херцеговина от Сърбия и предаването им на Австро-Унгария, за да се насочат интересите на Сърбия към Македония с цел България и Сърбия да са в непрекъсната вражда, и неотдавнашното вече споменато „безобидно“ изказване на Путин за Македония като извор на славянската култура, сякаш мотото на цар Николай II, изказано пред патриарх Климент: „Аз съм млад, министърът ми е нов, но политиката ми е стара“ живее и днес.

И накрая, пророчеството на Раковски в думите: „най-омразното нещо за Русия и за ликвидиране на руското влияние на Балканите е обединение на балканските народи и тяхното присъединяване към някоя от великите сили, независими от Русия“. Самото повтаряне на тази идея от Александър Стамболийски и Георги Димитров доведе до тяхната насилствена смърт. При щастливи обстоятелства обаче това предсказание се реализира с членството на Словения, Хърватско, Румъния, България и Гърция в европейската общност и стана ценно завещание, което разумът налага да бъде съхранено от идните поколения българи.

От издателя,
Николай Иванов Колев
6.11.2017
Херцогенаурах, Германия

------------------

Кръстьо Георгиев Станчев е роден на 1/13 август 1873 г. в град Котел, в семейството на Мария и Георги Станчеви. Майка му е дъщеря на Нанка Търпанска, която пък е сестра на видния български революционер, писател и историк Георги Сава Раковски. Родителите му се изселват в Мангалия, Румъния. Като ученик във Варна той приема името Кръстьо Раковски. Получава най-доброто образование за времето си, учейки в гимназиите във Варна и Габрово, а от 1890 г. започва да следва медицина в Женева, Швейцария. По-късно следва в университетите в Берлин и Цюрих и защитава докторска дисертация по психиатрия в университета в Монпелие, Франция.

Силно загрижен за свободата на България, Раковски достига до извода, че огромната опасност за заробването на България от Русия иде от мракобесния руски абсолютизъм, който той смята за сроден с османския, и че всеобщата демократизация на народите води към тяхното светло бъдеще. Това именно го прави демократ, а по-късно и социалдемократ по убеждение.

Виждаме го сред основателите на Женевската група на българските социалдемократи. Участва активно в дейността на Втория интернационал и на Българската работническа социалдемократическа партия. През 1919 г. участва в учредяването на Третия комунистически интернационал. От 1905 до 1917 г. е сред водачите на румънското социалистическо движение. Опитва неуспешно да организира революция в Румъния, заради което е изгонен от страната.

След Октомврийската революция е първият министър-председател на Украйна през периода 1919-1923 г. През 1923 г. за кратко е заместник-народен комисар на външните работи на СССР. Между 1923 и 1925 г. е автор на няколко политически публикации. През периода 1923-1925 г. е първият съветски посланик в Лондон, а през 1925-1927 г. е посланик във Франция.

Близък до Лев Троцки, той е изключен от Болшевишката партия и заточен от Сталин в Централна Азия през 1928 г. През 1934 г. се връща в Москва, през 1935 г. е възстановен в партията и работи известно време в Министерството на здравеопазването. През 1937 г. отново е подсъдим заедно с Бухарин, Алексей Риков и Хенрих Ягода. Осъден е на 20 години трудов лагер. На 11 септември 1941 г. Раковски е разстрелян по т.н. сталински списъци.

Ирония на съдбата е, че именно стремежът му към по-добра обществена система на човечеството го направи жертва на сталинския терор. Така едно от колената на Георги Сава Раковски, което води корените си от пълководците на цар Симеон, е затрито от Сталин, но остана тази изключително полезна за българите книга наред с другото му творчество.

Книги, подобни на "Русия на изток"

РУССИЯ НА ИСТОКЪ - фототипно издание

РУССИЯ НА ИСТОКЪ - фототипно издание

Д-р К. Г. Раковски

20.00 лв.
Украйна - Русия. Мисловна карта на двубоя
-10%

Украйна - Русия. Мисловна карта на двубоя

Мишел Фуше

10.80 лв.
Книгата за Втората световна война. Големите идеи, обяснени просто
-10%

Книгата за Втората световна война. Големите идеи, обяснени просто

34.11 лв.
Войните на Путин. Oт Чечения до Украйна

Войните на Путин. Oт Чечения до Украйна

Марк Галеоти

29.90 лв.
Пътищата на коприната. Нова история на света
-10%

Пътищата на коприната. Нова история на света

Питър Франкопан

26.91 лв.

Други книги от Д-р К. Г. Раковски

Коментари за "Русия на изток"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах