Абонамент за бюлетин
Ранновизантийска култура по българските земи ІV-VІ век
-10%

Ранновизантийска култура по българските земи ІV-VІ век

ISBN: 9789545167935
Издател: Летера
Издадена: 2008
Брой страници: 144
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 24.80x29.80
Корична цена: 60.00 лв.
Цена: 54.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История, Археология
Проф. д.и.н. Димитър Овчаров е един от най-уважаваните български археолози. Работил е последователно в ОИМ - Велико търново /уредник/, ОИМ - Търговище /директор/, НВИМ - София /научен сътрудник/, АИ с музей към БАН.

Защитил е кандидатска дисертация на тема "Ранновизантийското крепостно строителство по българските земи V - VІІ век" и докторска дисертация на тема "Средновековните рисунки графити от българските земи - извор за историята, материалната и духовната култура".

В продължение на 10 години /1983-1993/ е бил ръководител на Секцията по средновековна археология в Археологическия институт при БАН. Повече от 20 години е редактор на сп. "Археология" и негов главен редактор през 1993-2001 г. През периода 1992-1993 г. е директор на Националния археологически институт.
Преподавал е курсове по обща археология, древнобългарска култура и религия и ранносредновековно изкуство в СУ "Климент Охридски", Славянския университет, Нов български университет, Националната художествена академия.
Извършва археологически разкопки на над 15 обекта в България, измежду които най-голямо внимание отделя на втората българска столица Велики Преслав.
Основните му интереси са насочени в областта на византийската и средновековната българска археология. В резултат на това е обнародвал над 300 научни труда /статии, студии, монографии/.

Ранновизантийският период в историята на Византия продължава около три века /ІV - VІ/. Време не особено продължително, но наситено с богато съдържание. В него, заедно с икономическите, социалните и политическите промени, се изменя и културата на обществото и това най-добре може да се проследи в изявите на архитектурата и монументалните изкуства, свързани предимно с нея.
За облика и характера на ранновизантийската култура важна роля изиграват няколко фактора: влиянието на старите елинистическо - римски традиции, специфичното развитие на отделните провинции и изискванията на новата християнска религия и мироглед.

В сблъсъка с отживяващото времето си антично изкуство ще победи утвържадаващото се на негово място средновековно изкуство.
В ранновизантийската епоха е налице удивителен синтез на архитектурата и монументалните изкуства. Така например църквата е необходима форма, изпълнена с каменна пластика, стенописи, мозайки, които балансирано се допълват помежду си. Раждането на нови архитектурни и художествено-пластични решения е важен и необходим етап във формиращото се средновековно съзнание. В това отношение балканските провинции на империята се явяват водещи в цялостната архитектурно-художествена практика на обширната многоетническа държава.

Книги, подобни на "Ранновизантийска култура по българските земи ІV-VІ век"

Тракийското сито на гръцкия Орфеизъм

Тракийското сито на гръцкия Орфеизъм

Иван Маразов

60.00 лв.
Произходът на прабългарите. Дебатът през XXI век

Произходът на прабългарите. Дебатът през XXI век

Тодор Чобанов

25.00 лв.
Книга на мъртвите. Юбилейно издание
-5%

Книга на мъртвите. Юбилейно издание

56.91 лв.
Средновековният манастир "Св.Равноапостоли Петър и Павел" във Велико Търново и неговите съкровища

Средновековният манастир "Св.Равноапостоли Петър и Павел" във Велико Търново и неговите съкровища

Николай Овчаров, Хитко Вачев

20.00 лв.
Възход и властване на бозайниците
-10%

Възход и властване на бозайниците

Стийв Брусати

26.91 лв.

Други книги от Димитър Овчаров

Коментари за "Ранновизантийска култура по българските земи ІV-VІ век"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах