Абонамент за бюлетин
Разпит на свидетел в досъдебното производство
-10%

Разпит на свидетел в досъдебното производство

ISBN: 9789542836810
Издател: Сиела
Издадена: 2021
Брой страници: 196
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.50x21.00
Корична цена: 17.00 лв.
Цена: 15.30 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Икономика и право, Юридическа литература, Право
В настоящото изследване са поставени за обсъждане исто­рическите аспекти, свързани с възникване и развитие на раз­пита на свидетел в наказателното производство като способ за доказване; извършен е анализ на процеса на формиране на доказателствената информация, която следва да бъде получена под формата на свидетелски показания – от момента на възпри­емането ѝ, през етапите на запаметяване и възпроизвеждане, до фазата на проверка, оценка и анализ и съпоставяне на тази информация с останалите доказателства по делото.

Особено място е отредено на връзката между основните участници в разпита на свидетел – разпитван и разпитващ, значението на психологическия контакт между двамата и съществената роля, която заемат личностовите ха­рактеристики и особености на всеки от тези участници. Поста­вен е акцент върху необходимостта от висока степен на под­готовка и професионализъм, които следва да притежава раз­следващият орган, осъществявайки разглежданата специфична връзка с разпитваното лице и е направен опит на разпита да бъде обърнато внимание и от гледна точка на криминалната психология – като на своеобразна форма на общуване между участниците в него.

Разгледани са тактическите осо­бености на провеждането на разпита на свидетел; етапите, през които преминава посочения доказателствен способ в процеса на провеждането му; анализа на утвърдените в криминалисти­ческата теория и практика методи за получаване на значимата за делото информация и техниките, които могат да бъдат из­ползвани за събирането ѝ, отнесени към личността на разпит­ваното лице. Към разследващите органи са отправени предло­жения и тактически препоръки, насочени към провеждането на разпита и са обсъдени установените, допускани в практиката грешки, с посочени конкретни насоки за преодоляване, респ. недопускането им.

Настоящият труд разглежда основните видове разпит, обсъдени съобразно различни критерии в наказателно-проце­суален аспект и от гледна точка на криминалистическата наука и съдържа основни насоки и практически препоръки към раз­следващите и правоохранителни органи с оглед оптимизиране на дейността им по разкриване и разследване на престъпления.

За първи път на монографично ниво се изучава, обсъжда и анализира съдържанието на разглеждания способ за доказване – разпитът на свидетел, про­веждан в досъдебния стадий на наказателния процес, като се стъпва върху основите на три отделни научни области – наказателния процес, криминалистиката и психологията.

В монографията се разглеждат основните, наблюдавани в практиката, тактически проблеми, които възникват при реали­зиране на изучавания процесуален способ за събиране на глас­ни доказателства, обсъждат се поведенческите характеристики и особености на участниците в разпита през време на провеж­дането му и на тази основа се разработват модели за решаване на такива проблеми, като се извеждат препоръки и се обосно­вават предложения за подобряване на дейността на разследва­щите органи с цел повишаване ефективността в дейността им по разследване на престъпления.

-----------------------

Невена Русева е доктор по криминалистика, главен асистент в Юридически факултет на Русенски университет „Ангел Кънчев“, преподавател по дисциплините „Криминалистика“ и „Съдебни експертизи“. Хоноруван преподавател в Академия на МВР. От 2005 г. работи като разследващ полицай в Областна дирекция на МВР – гр. Русе. Има издадени монография, студия и множество публикации в български и международни издания по теми, свързани с наказателно-процесуалните аспекти и криминалистическата тактика при разследването на престъпления.

Член е на Съюза на юристите в България и на Съюза на учените в България.

Книги, подобни на "Разпит на свидетел в досъдебното производство"

Престъпления срещу личността, извършени при професионална непредпазливост
-10%

Престъпления срещу личността, извършени при професионална непредпазливост

Невена Русева

17.10 лв.
Основи на правосъдието по данъчни дела
-10%

Основи на правосъдието по данъчни дела

Иван Г. Стоянов

14.85 лв.
Между обществения и личния интерес в българския наказателен процес
-10%

Между обществения и личния интерес в българския наказателен процес

Любослав Любенов

14.40 лв.
сп. Административно правосъдие, бр. 1/2024
-10%

сп. Административно правосъдие, бр. 1/2024

Евгени Йочев, Дарина Димитрова

10.80 лв.
Облагане на дистанционната продажба на стоки с данък върху добавената стойност
-10%

Облагане на дистанционната продажба на стоки с данък върху добавената стойност

Евелина Димитрова

10.80 лв.

Допълнителни материали Други книги от Невена Русева

Коментари за "Разпит на свидетел в досъдебното производство"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах