Абонамент за бюлетин
Пътят на човека. Фотографии
-10%

Пътят на човека. Фотографии

ISBN: 9789544919641
Издател: Жанет 45
Издадена: 2014
Брой страници: 64
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 13.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Фотография
"Пътят на човека... Независимо откъде минава и колко спирки има, краят му е там, където свършват всички земни пътища. В съвременния свят на сътресения и промени ние имаме своите различни (не от камък и метал) доказателства за това кои сме, откъде сме тръгнали, през какво сме минали и докъде сме стигнали – фотографиите. Но фотографията е способна на нещо повече от това да покаже нечия лична история – тя може да разкаже историята на човека въобще.

Преди почти шестдесет години Едуард Стайкън прави първия и най-мащабен досега опит да докаже това, организирайки изложбата "Човешкото семейство" в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Повече от двеста и петдесет хиляди зрители посещават експозицията, за да се убедят, че независимо от това къде и как живеят, хората се раждат, обичат, създават деца, преживяват радости и изпитания и достигат до залеза на живота си. Реакциите на посетители и критика са противоречиви, защото зависят от изходната позиция на наблюдаващите. За Едуард Стайкън тя е радостта и достойнството.

Да направиш албум със заглавие "Пътят на човека" без съмнение е амбициозно начинание, при което дебне същата опасност. Все пак тук с тази нелека задача са се заели фотограф и философ. А фотографията и философията са свързани от общия интерес към дори най-незначителните обекти. Всичко има своя скрит смисъл, който чака да бъде изваден наяве, разбулен, фокусиран. Сред ясните за интерпретация кадри, в които виждаме дете, тичащо към светлината, жена, която сочи хоризонта и прегърбен възрастен мъж, който върви сам по заснежения път (откъде и накъде?), отпуснал цялата тежест на живота си върху един тънък бастун, се появяват и онези изображения притчи, в които скромната видимост на повърхността ни приканва да помислим за дълбоките води на съществуването: Сизиф и камъкът, който току-що се е търколил надолу, или монахът, който върви нагоре по лествицата (стълбицата), въвеждаща душата от земята към небесната и вечна слава. Това е и най-голямото достойнство на албума – многообразието от сюжети, приближаването и отдалечаването на отделни детайли от битието, играта с „дълбочината на рязкост” в различни житейски ситуации, кадрирането, което понякога оставя извън рамките на видимото онова, което измамно смятаме за най-съществено.

Често интересните за фотографиране пейзажи, хора или ситуации се намират вън от популярните маршрути, встрани от главните пътища. Фотографията е свързана с откривателството – тя непрестанно ни напомня, че голяма част от реалността остава скрита за нас. Разкриването изисква усилие, чувствителност на сетивата, уважение и зачитане на насрещността.

Да, пътят на човека може да започва и завършва еднакво, но не са еднакви гледките, пред които се спираме по време на вървенето. Албуми като този ни напомнят, че измежду всичко видяно най-ценно е това, което идва отвътре навън."
Катерина Гаджева

Книги, подобни на "Пътят на човека. Фотографии"

Пътят на човека
-10%

Пътят на човека

Николай Трейман, Цочо Бояджиев

13.50 лв.
Туристическа фотография
-5%

Туристическа фотография

Скот Келби

31.35 лв.
За фотографията

За фотографията

Сюзан Зонтаг

22.00 лв.
Българското националноосвободително движение през погледа на фотографията

Българското националноосвободително движение през погледа на фотографията

Чавдар Ветов

40.00 лв.
Етюд-и-те на София: 24 часа
-10%

Етюд-и-те на София: 24 часа

Иван Шишиев

31.50 лв.

Други книги от Николай Трейман

Коментари за "Пътят на човека. Фотографии"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах